PENGIKUT

Thursday

AWAK BETUL NAK JADI CIKGU?

*sniff*

"sebenarnya tak nak pun, tapi tuhlah tak tahu macam mana boleh tercampak kat sini"

boleh ke jawab dengan guru besar macam tu?

3 september 2010
dengan rasminya aku habis ber PBS atau nama panjangnya Pengalaman Berasakan Sekolah. well, kalau kau memang nak jadi cikgu lepas SPM wow! aku memang suspek ah kau. tapi klau suam2 kuku macam aku.. *sight*

"senang gila belajar jadi cikgu"

suara sumbang siapa tuh? meh aku jolok mikropon kat dalam mulut dia. mana ada benda yang senang? habaq mai sat kat aku. sekarang program perguruan dah ada pra persediaan. ala2 matrik lah. tyme nih kau belajar macam nak mampos walaupun semua benda kau belajar surface jerk. (ini dah macam nak terjadi karangan 8 semester ni)

eh. aku nak cerita pasal PBS jerk. tetiba terEMO plak. rasa macam nak cerita untuk 11 semester terus. 11 semester tu termasuk persediaan. mak aih!!! 5 tahun 1/2 babe. garing aku belajar.T__T garing tak garing aku dah hampir masak, sebab lagi 2 tahun aku habis. (tepuk tangan kuat2 untuk aku sekarang ) tiba-tiba bangga dengan ketabahan diri sendiri.T__T

ok. bagi para guru pelatih IJAZAH SARJANA MUDA PERGURUAN, selama 4 semester pertama degree, kene jalani PBS. konsep senang je, pergi sekolah menghabiskan boras. eh. pergi sekolah buat research. siapkan folio2 dan soalan2 yang berkaitan. (cukup sampai sini je syarahan berunsurkan ilmiah)

jom cekidout PBS 1,2,3,4 aku.

1) SKSRD
aku kemaruk nak buat kat sekolah sendiri. konon2 nak jumpa cikgu cikgi aku dulu2 lah. yup! hasrat tertunai, memang cikgu cikgi kenal aku. sampai ke penolong kanan, pkhem semua ingat aku. (budget femes gila)


2) SK KODIANG
aku kemaruk nak berada kat bendang sawah hijau terbentang. maka bergeraklah aku ke kodiang rumah nenek kawan aku. well, pagi2 sejuk bila tengah hari, basah ketiak. T__T
tapi puas aku seminggu tengok padi.





3) SK SEK 7 BBB.
nih kemaruk nak bawak kete pergi sekolah sebenarnya. KAH KAH KAH macam haram jadah je perangai aku nih. jumpa encik kacak tau kat sini.. *love2* tapi kan guru besar dia, takut mak tau nyah! macam garang.macam ke? memang garang pon.



4) SK JLN 2 BBB
well, buat kat bangi lagi sebab condition kaki aku. selain itu, aku nak buat fisioterapi lagi.. jadi makanya saya perlu dekat dengan rumahku syurgaku ya. tambahan pula, aku kemaruk nak bersahur dengan berbuka kat rumah.



overall, PBS aku telah dilaksanakan dengan jayanya.. walaupun macam bosan, tetapi PBS ni bagi banyak pendedahan awal pada orang2 muda jiwa remaja muda belia (cuba kira berapa banyak perkataan muda dah aku type) macam aku ni untuk rasa sesuai dan tak kekok bila anak2 murid panggil

"ASSALAMUALAIKUM CIKGU AMAL"

majoriti readers yang baca blog ni tak berapa confirm aku ni student apa. since aku dah mencintai profesion keguruan ni, aku nak jelaskan, nyatakan dan terangkan (ini hukum izhar khalqi) aku seorang pelatih guru. lepasni, sesapa ym tanya aku belajar jurusan apa, berapa tahun lagi, study kat mana, memanglah!!! memanglah!! memanglah!! eh. apehal type 'memanglah' banyak2 nih??






*nota cuak=tahun depan praktikum! walaweyh! cukup ke ilmu di dada dan minda nak menyebarkan ilmu nih??

2 comments:

ahsfantasy24 said...

yuuhhhuuuuuu~
PBS da tmat riwayat!
yuk kte brpraktkum lak..hehe

amalina wahida said...

ayoh!!=D