PENGIKUT

Monday

Marriage

What u guys will do if someone ask u for a marriage?
U barely know him suddenly ask u for a marriage. Bukankah rasa seperti takut disitu.

Well i ask my friend what she will do. Dia jawab istikharah dan istisharah. Itu mmglah kan kita mmg kena buat sebab Allah maha mengetahui. Tapi, aku tak puas hati dgn jawapan mcm tu. Aku nak sesuatu yg spesifik. Apa yg sepatutnya kita fikir dan pertimbangkan.

Perkahwinan ni bukan nya sehari dua. Once u decide he is the one, sampai ke syurga nanti akan dengan dia. Kongsi semua benda. Kalau aku secara personally, aku takut. Kalau dia kaki pukul macam mana? Kalau tiba2 dia berubah hati nak kahwin 1 lagi mcm mana? Kalau dia ada nafsu batin yang pelik pelik macam mana? Sorry, 18sx pula persoalan ni. Pendek kata, kena fikir macam macam.

Bagi aku, perkahwinan ni platform utk dapat pahala dalam jumlah yg banyak. Setiap hari nak kutip pahala. Dah kalau perkahwinan tu x menyenangkan  hati kita macam mana nak kutip pahala?

Selain tu juga, perkahwinan ni tanggungjawab. Once u say, yes i do satu tanggungjawab berat terus bertenggek atas bahu. Sampai mati bawak beban tanggungjawab tu. Haaaa masih berani ke nak kahwin sekarang ni? Kahkahkah.

Apa2 pun, He knows better than u. Ask him he will give u the answer. Walaupun kadang2 kita tak tahu mana satu jawapannya tapi Dia akan mudahkan.

Tapi, masih. Aku masih takut.

2nd chance

Peluang kedua. Bukan jenis aku nak bg peluang kedua dalam beberapa hal. Terutama bila dh pernah kecewa pada kali yg pertamanya. Perasaan menjaga hati sendiri lebuh cenderung untuk tidak rasa apa apa.

Tapi persoalan timbul. Sampai bila? Sampai bila nak biar hati kosong dan hidup pada graf yg sama? Terlalu byk berfikir boleh memburukkan keadaan dlm beberapa situasi. Tapi, kadang2 menguntungkan.

Yang pastinya, peluang kedua tu mmg tak salah tapi bolehkah kedua kali ini sama perasaannya sewaktu kali pertama? Sudah tentunya tidak.

Tuesday

Aku hanya hamba


Rasa down sungguh. Sehari dua hari boleh lagi tanggung. Masuk hari ke3 dah rasa macam :'(

Apa lagi yg kurang yang aku x sempurnakan?
Kalau kalau aku boleh tahu dan aku laksanakan supaya apa yg diminta ditunaikan.
:'(

Since dari kecil ayah ajar, jadi budak baik, jadi hamba yg baik nanti perjalanan hidup akan mudah2 je Tuhan aturkan.
Aku turut. Aku ikut ayah kata.

Tapi, kenapa jadi macam ni. Tak minta gunung emas intan berlian. Hanya minta balik ke pangkuan keluarga. Itu sahaja.

Yelah, ada yang kata jangan persoalkan apa yg Tuhan dah beri. Semuanya bersebab. Yelah, aku telan bulat2 lah..

"Siapa aku mahu menidakkan qada qadarMu
Namun aku hamba yang hanya mahu ihsan dariMu"

:'(