PENGIKUT

Sunday

dah nak setahun kot (perth 4)

assalamualaikum...

sebenarnya, nak sambung tentang vacation masa ke perth , western australia yg dah nak setahun berlalu tapi tak habis cerita tu. [phewwwww. lama betol baq hanggg] sebab dah janji mesti kena tepati. heh. [amal, amal kau buat apalah sampai bizi  sgt mcm ni]

so, here we goes. [tolong lah set dalam otak, seperti saya BARU baru je balik dari perth 2minggu lepas. eheh!]

fremantle (kaili's) - uni curtin -around perth city- swan valley (bell tower) - king's park - london court

fremantle

so, bangun pagi terus suwaibah hantar pergi train. nak pergi fremantle. iheh.. pergi fremantle lagi? why amal why? sebab, kitorang nak makan kat kaili's pulak. muahahaha!! semua kaki makan, maka makanan dekat freemantle ni haruslah di cuba semuanya. well, kalau korang baca post pasal perth 3 ni, kitorang ada makan kat chcherillo's kan? haa, kaili's ni kat sebelah dia. menghidangkan makanan yg sama, portion yg besar cuma view je yg berlainan. harga makanan 13.90 aud also. kitorang makan fish and chip jugak. engkorang jgn makan ayam pulak kat sini ye. ahahahaha~ (tak lawak amal, tak lawak T_____T )


Kaili's di kala malam hari (snap masa kat chicherillo's malam sebelumnya)

the menu. hungreyhhhhhh!!!

boleh pilih sebelum masuk kedai. lapar tahu tak?? LAPAR!


the eater.
*gemuk*
(dah boleh nangis dah tgk kegemukan sendiri)

acah-acah baca news. padahalllll -__-

rupa paras kedai kaili's ni. :)
*sorry, tak rotate*

the portion of fish and chip. oh dengan fish and sotong. 
sotong dalam english apa? noob amal. noob.


the scenary. woallaaaa! :)

dont u ever feed this ALLAH's creature.
sebab, ada notis jgn beri binatang ni makan. 
maybe ianya seperti gagak di Malaysia cumanya, ianya putih bersih. serius.

jadi, lepas makan, kitorang decide nak jalan-jalan sekitar kaili's tu, and decide nak jalan kaki sampai fremantle train station. korang kena rajin jalan kaki. barulah macam tourist. lagipun, tak peluh pun kalau jalan banyak-banyak. sejukkkkkk ok sejukkkkkkk. :)

tengah jalan-jalan nampak this human creature

TADAAAAAA!! 

MERMAID versi tua. T_T

ikut sejarahnya, mermaid tak pakai baju ni tunggu nelayan pulang bla bla bla blaaa... ah! i forgot about the story. hello. dah setahun vacation ni weyyyyhhhh. poor me. (nanges)

tapi! korang leh baca, kat info yang terletak di sebelah creature mermaid tu. 


ha, kat sini. 
bagus perth ni. everywhere u can learn. like seriously. 



ihiks. hello, mermaid.

my friend: euwwww.. geli lah aku tgk perempuan tepi laut ni.

aku: epik kot. aku nak ambil gambar. ihiks (muka gediks)

my friend: geli lah malina. euwwwww. (snap pic)

aku : ahahahahahahah!!! epik.


:)

lets go to the next station. 

uni curtin.

suwaibah : amalina, tak nak pergi uni kitorang ke...? 

aku : *looking each other*

aku: ha, boleh2. bila lagi nk tgk uni korang kan. heeeee

mimi, minah : orait, kitorang pergi lepas pergi kaili's eh suwaibah.

maka, uni curtin ni adalah destination yang tak dirancang. but, teringin jugak tgk uni diorang ni. fefeeling macam study overseas lah kan. aku dah fikir nak ambil gambar SALAM PERANTAU dah kat sini. T____T

dah sampai! :)

aku : suwaibah, ada tak orang baring2 kat park kat uni ni?

suwaibah : *senyum* nanti kita tgk kat dalam eh.

noob kan aku. punyalah tersampuk tengok dalam cite orang inggeris kan.


TADAAAA!!! ada ok. orang baring2. so, korang dah boleh percaya cerita orang putih tu.
hahahaha!

AUTUMN. 
was soooo nice. miss the weather. :')


heee~

suwaibah : korang tak nak beli apa2 ke before jalan perth city?

kami : takde kot. baru makan tadi. 

suwaibah: takpe, kita pergi cafe tengok ada apa2 nak beli tak.

so, kitorang jalan2 dalam uni curtin ni. cantik ok uni macam ni. tenang betul suasana. UITM, ada ke macam ni? takde kannnn... :p

jalan punya jalan, tetiba i saw someone yg sangat dikenali di utube. like macam baru seminggu lepas tengok video dia kot kat dalam utube.



TADAAAAAA!!!!
MATLUTHFI.

seriously, TERUJA!!! tak jumpa kat Malaysia, jumpa kat uni dia. sepanjang tengok video tertanya jugak dia ni belajar kat aussie kat celah mana. sekali, kat uni curtin rupanya. 

matluthfi : *tengah nganga nak makan burger*

kitorang : matluthfiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!!!!!! *seriuosly. jerit ok. serius. tolong percaya*

matluthfi : errrrr... *muka hang (baca :heng; blur)

suwaibah : aik? mana kenal dia ni? *point tu matluthfi*

kitorang : amboih! kitorang ni tak tgk tivi tapi tgk utube. *senyum lebar.*

matluthfi: korang buat apa kat sini?

*macam soalan bodoh pulak bila fikir balik apa yg matluthfi tanya*

kawan : takkanlah, kitorang belajar sini kan.

matluthfi : manalah tau, hangpa belajaq sini 

suwaibah : diorang vacation. saja jalan-jalan sini.

matluthfi : vacation datang uni? 

*and the rest was history*

takkan aku nak cerita semua dialog borak dgn matluthfi ni kan. habis entry post aku nanti. muahahahha!!! yang penting, gua jumpa matluthfi. dekat perth. lu orang ada ke?? haaaaa...takde kan. :p

perth city.

kitorang jalan-jalan sekitar perth city. nak pergi harbour town. well, public transport free kan. apa lagi uolss. i olls lenjan public transport macam org gila lah. *kalau kat Malaysia memang tak lah*

harbour town ni, sebenarnya shopping complex. uolls naik CAD kaler yellow tak silap aku. well, kat dalam brochure CAD ada tentatif perjalanan CAD ni, so, dont wory be happy. semuanya akan jadi berehhhhh~ *suara heliza helmi*

*CAD - bus public free

here we goes. random picture from perth city. kitorang just jalan2 around sambil menuju ke harbour town. 


comel. :')

lots of boots!!!!
beli lah uolls. aku keluaq liuq tengok boots kat sini.
dan, terkilan sebab tak beli.
what to dooo... (nanges)


jem?
yes. perth city agak sibuk waktu balik office hour ni.

beli belah lagi?
yes! 
hahahahahahah!

CAD BROCHURE
korang, boleh ambil brochure ni kat memana information centre. 
dont worry.
perth mesra pelancong.

well, disebabkan kitorang terambil banyak masa beli sourvenir kat kedai sourvenirdalam perth city ni, bell tower dengan king's park tak sempat nak jejak. jalan2 tengok dalam CAD je. sedihhh! uolls kalau pergi perth, uolls pergi ini dua tempat tau! MESTI PERGI!!

ni gambar dalam CAD je. (sedih lagi sekali)

tower bell

swan river

kaki bukit king's park

walau sedih tak naik king's park tetap senyum.
:)

letih.
serius.
*tiup rambut kat dahi*

london clock kat london court.

london court ni macam street, kedai2 tepi kiri kanan. lepastu ada london clock. dinamakan london court sebab, suasana dia macam london court kat london. pahei dak ambo oyak gapo ni? contoh, china town. dinamakan china town sebab macam kat china suasana dia. faham kan? tak faham, buat2 faham lah eh. :p

start jalan kat murray street. nak balik pun kebetulan kat murray street gak.

ada story tau masa naik public bus nak balik ni tau.

kitorang salah naik bus. muahahahahah!! habis kena marah dengan pemandu bus tu. dia kata, kitorang tak sepatutnya naik bus ni. lepastu, dia ceramah ceramah panjang berjela. serius. BERJELA. lepastu, kitorang senyap je sebab dah letih kan. dia kata, dia just risau. sebab dah malam, kitorang perempuan lagi, bahaya. macam abah abah dah dia ceramah. then dia kata  dia kena cakap apa yg dia cakap tu as humanity. tapi, he has a kind heart. dia tak bagi kitorang tukar bus. dia hantar jugak kat laluan yg kitorang nak pergi tu. huhuhuhu~ uncle, u are nice. seriously. :')




the end of the story. 

balik rumah, tidur. esok, flight pulang Malaysia pukul 7.30 pagi. :)




peace/

4 comments:

Cikgu Ayu said...

Teringin nak ke sana juga :)

amalina wahida said...

ihiks. u ll be there, someday. :)

Anonymous said...

Nak tya mcm mana nk balik ke airport masa flight blk? Tiket fight kan 6 pg lebih, pg2 ada ke transport nk kesana?

-nas-

amalina wahida said...

nas => nas, naik teksi ke airport. dekat tengah city, ada teksi pagi2. atau, minta pihak hotel tolong panggilkan teksi. diorang boleh tolong. :)

*harap2 saya membantu*