PENGIKUT

Saturday

aku takde azam. azamuddin banyaklah.. =_=

assalamualaikum..

err.. kena buat azam ke? ke nak cari bakal suami nama azammuddin? kihkihkih. setiap kali nak tahun baru blog aku mesti ungkit-ungkit nama azamuddin. trending lah azamuddin ni kalau twitter tu aku yang punya. (motif ?)

howriteeee... dah lama tak ada new entry tetiba membebel entah apa2 kan? ye. blog adalah tempat aku membebel selain daripada twitter. twitter tu tempat aku membebel tanpa henti sepanjang hari. manakala blog pula tempat aku membebel sampai puas lepastu aku berhenti bila post publish. HAHAHAHAHA!! ape benda ni? adoi dah jadi bengong dah lama tak update.

nak review? ah! aku tak nak buat review. sebab banyak perkara sakit hati, patah hati, berdarah hati, makan hati berlaku tahun 2011.. tapi!!! siapa yang follow twitter aku, dapatlah baca review aku sepanjang 2011. bajet kau popular lah semua orang nak baca review kau tu. T_____T

straight to the point. aku sebenarnya nak list down 23impian. tapi nanti ramai orang sangka aku list down 23azam. tak weyh! aku taknak berazam. cukup sekadar harapan setiap pagi untuk ubah setiap hari menjadi lebih baik. cukup sekadar itu.

"wamakaru wamakarallah wallahu khairul maakirin". 
"dan mereka merancang dan Allah juga merancang dan Allah adalah sebaik-baik perancang."

pernah dengar ayat kat atas tu? sejak akhir-akhir ni aku banyak sangat dengar ayat ni. sentiasa mengingatkan aku bahawa, sebaik mana pun rancangan kau, ada lagi yang MAHA PERANCANG yang lebih berkuasa.

 tipulah kalau aku tak rindu #tuliporen. kenangan indah selama 3 bulan. tapi itu semua sebahagian cerita hidup. semoga tetap bertabah wahai insan 23 tahun april 2012(rujuk diri sendiri). =')

eh mana list down? nanti aku tepek kat sebelah kanan dinding blog ni. oh ye. kalau aku rajin, aku nak tukar blog list sebelah kiri kanan aku nih. =') nak letak blog kawan2 tepi yang awesome!!! paling awesome kawan yang nama AWAN!!! hihihihihihihihihihi~

"aaaaaaaa!!!tolong lemas!!!!"
kata domo kepada tuannya.. ><

binatang peliharaan baru. kena sentiasa peluk setiap kali tidur. huggable (betul ke eja?) betul binatang nih.













pssssttt: 2012 nak cari calon suami. 2013 kita kahwin. *senyum bawah bantal*
okbai.

Monday

rindu, pesanan, kosong

assalamualaikum..


 cuba teka ni gambar masa tingkatan berapa?
T_______________________T

sebenarnya, aku nak tidur dah. betul tak tipu, tapi aku browse facebook kejap sebelum tidur. lepastu aku terbaca status kawan aku. mestilah kawan kan, kalau bukan kawan, macam mana aku nak terbaca status dia.. ye dak? =____=

kawan aku punya status berbunyi begini....

Feeling alone? : Innallahha ma’ana
 
Saw evil act? : Inni akhafullah
 
Wishing something? : Fa’iza ’azamta fatawakkal’alallah
 
Missing somebody? : Ma fi qalbi ghairullah ♥
nah!!! TETIBA AKU RINDUUUU.. aku rindukan orang yang pos status ni, dan aku rindukan orang-orang yang sentiasa mengingatkan aku masa sekolah dulu. rinduuuuuuuuuuuuuuu sangat. mungkin kau semua tak faham apa yang aku rindukan. takpelah, hanya orang-orang yang terbabit je yang akan faham maksud rindu aku ni. =,(

dah 7 tahun tinggalkan kenangan sekolah. dah 7 tahun aku sorang-sorang mengharung arus dunia. makin lama aku rasa makin kosong.kosong  dengan kaedah saling ingat mengingatkan tentang kebenaran.. yang suatu waktu dulu aku tak pernah sedar yang aku sangat beruntung dikelilingi orang- orang yang selalu berpesan dan saling mengingatkan.

di mana kalian semua? aku kosong dengan nasihat. amat kosong. 

1.Demi masa
2.Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian
3.Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh dan berpesan (nasihat menasihati) dengan kebenaran dan berpesan dengan kesabaran.
(surah al-asr : 1-3)
 


jangan ENGKAU tarik semula, setelah ENGKAU berikan taufik dan hidayahMU kepadaku..



Tuesday

saya ada banyak perkara nak cerita dengan awan.. =')

 cak!!!!!
(pepandailah terbalikkan laptop kalau nak tengok)
*malas nak rotate*

rindu kita tak? budget comel lah letak gambar terbalik balik bagai nih. OMG!!! ada macam-macam perkara nak cerita. tak tahu nak cerita yang mana satu. ok. satu-satu kita cerita sambil bertenang, makan-makan keropok lekor dulu ye. (motif?)

10 disember tarikh keramat. supposed to be hari yang melelehkan air mata, meluluhkan jiwa bagi aku. tapi tak tahu datang dari mana kepoofffff!! bertukar jadi hari yang paling aku syukuri. (tak! tak! aku tak kahwin lagi. ingat kahwin je ke perlu bersyukur?)

its been several month aku baca satu blog ni. terjumpa blog ni hasil daripada "like" dekat facebook tu.waktu tu aku dalam keadaan rabak dan patah separuh jiwa. aku berusaha seorang diri cari kekuatan entah dari mana. macam pengemis yang mencari sesuap nasi. bezanya, aku mengemis kekuatan, tetapi pengemis mencari rezeki untuk kelansungan hidup. 

daripada blog ni aku jumpa kawan-kawan yang sangat sangat sangat!!! tiada kata nak menggambarkan rasa. tak pernah rasa terharu jumpa kawan-kawan yang macam nih. terima kasih pada blog ni. terima kasih kepada empunya blog ni. terima kasih. *nak nanges dah nih!*

aku tak pernah terfikir akan ada satu hari yang buat aku mengalirkan air mata kerana anugerah terindah.=')

 cupcake sexyyyy!! weewiittt!!
=DD

ini semuanya cecomellllll!!!
*nak pelukkkkkkk!!!*

haruslah bergambar reramai ye dak??
*2 hulubalang dikelilingi bidadari*
ehemmmm!!!
(gambar kekecil, pepandai lah klik bagi gambargajah)

tak tahu nak cakap macam mana. sebab saya bukan seorang yang pandai meluah kata apabila terharu. arghhhhh!! tak pandailah. tak pandai.

ha? nak tahu pemilik blog yang mana satu??? kikikikikikikiki~

nah!!
inilah beliau.!

bukan paksa, tapi kau semua kena cuba baca. bila kau dah baca, baru kau rasa apa yang kami semua rasa..
macam kak aan kata..

"..ini semuanya adalah tentang rasa.."

boleh tak nak senyum macam nih


sampai tahun depan???? lalalaalalalaaaaaaa~~

eh! sebelum terlupa nih ha gambar blog yang secara kebetulannya, entah datang dari mana bagi aku semangat untuk terus bergerak berlari maju kehadapan tinggalkan kisah-kisah sedih yang merabakkan dan mematahkan hati aku.. terima kasih ye awan. terima kasih banyak. sangat. sangat. sangat. ='))


   
                                                          NAH LAGI SEKALI LINK BELIAU


p/s: kakak kakak yang comel comel.. nanti suatu masa kita jumpa lagi tau! mesti.. !! ='))
                                                                         

Friday

kalau tidak, susah payah, syukur.

sumber SINI


kalau tidak
mesti hari ni aku susah payah nak pergi buat kek blueberry cheese.

kalau tidak
mesti hari ni aku susah payah pergi buat push up supaya perut kempis bila tiba hari esok

kalau tidak
mesti hari ni aku susah payah pergi jogging 10 pusingan dekat tasik cempaka
supaya nampak kurus hari esok

kalau tidak
mesti hari ni aku susah payah pergi beli baju baru
untuk pakai hari esok

kalau tidak
mesti hari ni aku susah payah pergi cari hadiah

kalau tidak
mesti hari ni aku susah payah fikir
nak masak apa untuk picnic hari esok

kalau tidak
mesti hari ni aku susah payah melayan hati resah gelisah untuk menghadap hari esok

kalau tidak
mesti hari ni aku akan rasa gelabah biawak memikirkan hari esok

kalau tidak
mesti hari ni aku akan BERSUSAH PAYAH UNTUK BUAT SEGALA MACAM PERKARA MEMASTIKAN HARI LAHIR DIA ESOK
menjadi hari yang paling bermakna untuk dia.

**************************

itu semua kalau.. =)
aku tiada langsung rasa resah seperti yang disenaraikan
dah dibawa dia pergi dulu sebelum sempat hari esok menjelma.
terima kasih.. =)

ENGKAU lebih tahu apa yang aku mampu lalui.. =))

"...Memohon kepada-Nya (kepada Allah) semua yang di langit dan di bumi. Setiap hari (waktu) Dia (Allah) dalam urusan.  Maka nikmat Rab (Tuhan) kamu yang manakah yang kamu berdua (jin dan manusia) dustakan?..."
(surah ar-rahman 29-30)



masukkan aku ke dalam golongan hambaMU yang tahu bersyukur..

perasaan, senyum sinis.

perasaan ni binatang apa eh?
selalu sangat buat aku menangis sampai hati jadi perit
umpama ditikam menjerit-jerit.

perasaan ni binatang ape eh?
anugerah atau dugaan
sekejap buat aku jadi bersemangat
sekejap lagi buat aku khayal sampai mata bergenang-genang.

kalau aku bisa memilih
aku rela jadi manusia yang tidak punya perasaan.
atau lebih rela jadi kertas?
diguna bila perlu
dah salah, boleh koyak dan gumpal
terus buang dalam longkang?

*************************************

1)seorang kawan mengadu pada aku dia sudah give up. give up untuk mempertahankan perasaannya pada seseorang.
kisahnya sama macam aku. cumanya, aku belum sempat beritahu pada dia aku punya perasaan macam dia minta. dia sudah pergi pada orang yang lebih cepat perasaannya.

2)aku terjumpa satu blog. perempuan. dia menyatakan perasaannya betapa kasihnya dia pada sang kekasihnya. aku tidak iri jauh sekali benci. cuma otak aku berfikir. 'perempuan' itu juga akan meluahkan perasaan  yang sama untuk 'dia'. dalam blognya.



*aku cuma mampu senyum sinis dengan otak aku sendiri.*

sumber SINI


foto sedih macam gampang.(motif?)
*senyum kelat*

Wednesday

saya suka buat apa, tahulah engkau tu cikgu kemahiran hidup. =D

1) 


buat desert. (macm ni ke eja yang betul?) selalu konpius dengan ejaan padang pasir.


2)

buat cupcake! hihihihihi~ =D

3)


ape ni? kain? kalau kain selalunya sama dengan menjahit kan? yes! ini hobi baru. pernah dah buat sesuatu sebulan yang lepas. lepastu patah semangat dan cuba kumpul kekuatan. ala.. kau semua tak perlu tanya kenapa aku patah semangat yang penting sekarang aku dah ada semangat baru! YES! I AM STRONG WOMAN! =D tell me something that i dont know! *flip shawl* HAHAHAHA!!

oh ye. meh aku share apa yang aku pernah buat dengan hobi menjahit ni. tapi satu je lah sebab lepastu hati aku "rabak".

ta daaaaa!!!
hebat tak?
(sila puji hebat sekarang!!!!)

aku buat seekor je domo nih. lepastu aku terbangkan dia pergi ke shah alam. HAHAHAHA!! kenangan semuanya. harap-harap sampailah amanah aku pada 'orang' tu supaya domo diberikan kepada seorang makhluk yang super duper triple comel yang bernama mirza.

" ...hey makhluk comel!! (mirza)how i wish i can hug u one day =D mirza jaga domo elok-elok ye. bukan jodoh auntie nak berjumpa dengan mirza sekarang.."

 *tetiba terharu dengan hati sendiri =')*

4)


ha.. item diatas memang banyak kenangan. 3 kali diterbangkan ke shah alam. menjadi kegemaran satu keluarga aku, satu keluarga 'orang' tu. =D hihihihi~ tetiba terimbas kenangan lagi kan? tak pelah, ingatkan aku (suara tegas!) ini adalah episod terakhir imbas kenangan.. HAHAHAHA!!

tinggal item yang atas ni je yang aku masih tak mampu nak buat. semangat aku masih hilang. mungkin sebab banyak sangat aku bagi dan aku tak terima apa-apa. so, semangat tu masih di awan tak sampai-sampai.

*maaf ye adik. angah sedang kumpul kekuatan nak buat biskut yang korang suka ni. insyaALLAH.. the time will spoken again =D*


ok. dah! sekarang tunggu hasil daripada hobi baru aku tau! sila tunggu!! tak faham? SILA TUNGGU!! tak faham lagi? SILA TUNGGGGUUUUUU!!!

okey. annoying. HAHAHAHAHA!! bye. =D



p/s: aku teringin nak tengok mirza peluk domo tu dengan muka tersenyum. walaupun waktu tu dia dah besar. hatta gambar sekalipun aku tak kisah. janji hati yang 'rabak' ni puas. *berdoa pada TUHAN satu hari nanti aku dapat tengok puas-puas* ='))


Sunday

makan bahulu kenduri kahwin sampai muntah =_=

moh kita pergi jalan-jalan hari ahad, kenduri kahwin bermaksud penuhkan perut! yipppiiieeeee!! =D

1) ampang. sebabkan lapar sangat aku takde mood nak ambil gambar kat rumah pertama. sampai-sampai terus pergi buffet makanan. amik makanan duduk baca doa. habis. punyalah lapar. MIAHAHAHAHAH! buruk perangai. tapi, sedap hoi makanan dia. nasi minyak, sayur timun nenas, ayam merah, buah limau! perghh!! KENYANG DEN!! *senyum usap perut* oh ye. aku dapat bahulu 2 bijik untuk door gift pengantin.. NAK TELURRRRRR!!! ?*jerit kuat2 kat telinga mak pengantin* tak senonoh betul anak dara.

2) bukit mewah. kajang.  sepupu aku yang kahwin rasanya. ada perkataan rasa sebab aku tak rapat sangat sebab sepupu jauh yang aku tak berapa kenal. ayah aku kenal lah sebab sedara mara belah bapak aku ni bersepah-sepah satu kajang nih. bapak aku je yang diorang kenal. anak-anak dia?? adoi!!! nampak sangat jarang bersosial. hihihihihi!! nah! makanan untuk rumah second.

nasi dia panjang-panjang woooo..

ini door gift dari rumah kedua
NAK TELURRRRRRRR!!
*jerit kat telinga emak pengantin*

isi dalam door gift ni adalah sumi, gula-gula 2 bijik. kerepek ubi. dan BAHULUUUUUUUU!!! =_= 


muka kenyang nasi minyak sampai jari cacat. =_=

3) rumah sepupu aku jugak. yang ni kenal sikit walaupun tak rapat sangat. sebab ayah dia selalu bawak anak-anak dia datang raya rumah aku. eh. tak cucu ayah aku rasanya, so anak buah aku kan? arghhhh!!! pening-pening! ayah aku kata, bapak dia sepupu ayah aku. so anak dia?????? T________T malas nak fikir.
makanan dia memang lazat!!! lazat dan bervariasi. nasi minyak memang adalah kan takleh nak tipu kalau takde. yang lainnya, ada pekasam, ada bubur jagung. dan paling penting aku dah tak makan.. SEDIH AKU DILAHIRKAN DENGAN PERUT YANG TAK BERAPA NAK BOLEH SUMBAT BANYAK MAKANAN!!!! ARGHHHHHH!!! T______________________________T

bubur jagung. 
nampak macam sedap kan?
=_=

aku tak berapa gemar bubur-bubur ni sebab cair dan tak sejuk. apa jenis orang entah aku nih. =_= mak, ayah dan kakak aku je yang makan. aku dengan adik aku makan ni.

tembikai!!
pandai pun dora teka!! T_____________T
sejuk. sedap. segar!! yippiiieeee!!

oh ye door gift kat kenduri ni best sikit. ada marshmellow (macam salah eja je?) dengan benda ni.

FINE!! bukan yang ni.
T__________________________T



ha, yang ni. 
cuba teka dalam dia ada apa?
=_=

TA DAAAAAAA!!
ha! betullah tuh. bahulu lagi.
=_=
NAK TELURRRRRRRRRR!!
*jerit dekat telinga mak pengantin*


sekian sahaja segmen jalan-jalan makanan dan door gift kenduri hari ini. jumpa lagi di kenduri kahwin yang lain. CAUCINCAU!!! =D

p/s : ada sorang makcik ni tegur. "DAH KURUSSSS.." dalam hati dah letop-letop bunga api kebaboooom dah. =D

p/s/s : pergi kenduri kahwin ni, kadang-kadang boleh jumpa jodoh.  =D  *senyum buat menantu*

Saturday

apa aku rasa lepas tengok ombak rindu

kau orang dah tengok cerita ombak rindu? 

(sumber : pakcik google)

disebabkan aku ni seorang yang menggilai novel suatu ketika dahulu, habis semua novel aku baca. jadi, ombak rindu adalah novel yang pernah aku bayangkan menjadi sebuah filem masa aku baca waktu tingkatan 2. betapa aku sangat menghargai setiap momen sampai aku ingat tahun bila aku baca novel kan? (sila terharu)=_=. 

perasaan tak usah cerita lah, punyalah teruja kan! dan harapan aku pada filem ombak rindu sangat tinggi supaya filem ni sehebat novelnya. aku harap perasaan aku masa tengok filem ni mesti seperti perasaan aku baca novelnya. nah! pada yang dah lupa sinopsis novel ombak rindu ni.

(sumber : pakcik google)

sinopsis:

Sinopsis : OMBAK RINDU IZZAH adalah seorang gadis yatim piatu yang kematian orang tua mereka akibat kemalangan jalan raya. Justeru itu, pak saudaranya, Taha mengambil tugas memelihara Izzah. Isteri Taha tidak senang dengan kehadiran Izzah dan menuduh Izzah membawa bencana dalam keluarga.

Pak cik Taha banyak berhutang. Disebabkan kesempitan wang dia sanggup menjual anak saudaranya itu kepada seorang tauke kelab malam. Izzah terpaksa mengikut kehendak pak saudaranya walaupun hatinya tidak rela.

Di situlah dia telah berkenalan dengan seorang pelanggan bernama Hariz. Hariz telah membeli Izzah dengan harga yang mahal dari tauke kelab itu dan membawa dia keluar dari neraka jahanam itu. Di atas permintaan Izzah, akhirnya Hariz berkahwin dengan Izzah tetapi dengan syarat semuanya mesti dirahsiakan.

Kehadiran Mila Amylia, anak Tan Sri Rashdan, iaitu model dan pelakon terkenal tanahair menggugat cinta Izzah yang mula berputik kepada Hariz. Dapatkah Izzah menerima Mila Amylia sebagai madunya? Bahagiakah rumah tangga yang dibina di atas kehadiran orang lain? Bagaimanakah tindakan Datuk Sufiah setelah mengetahui cerita sebenarnya?

sumber dari sini ; KLIK

aku bagi 3/5. nak tahu sebab apa? sebab perasaan membaca novel dan filem tak sama langsung. oh. aku bukan nak kondem cerita ni tak best. untuk cerita kategori melayu, cerita ni hebat lah jugak. tapi bagi orang yang tinggi harapannya semacam membaca novel adalah rasa sangat hampa. 

yang baik :

1)yup. pilih aaron aziz sebagai hero adalah sangat tepat bagi aku. sebab dia hensem memang lah bukan sebab utama, tapi aku suka dia berlakon sebab dia boleh menangis sebagai seorang lelaki. dah nama pelakon mestilah boleh menangis kerana isteri ye dak?

2)maya karin. aku memang dari mula lagi tak setuju maya jadi izzah. sepatutnya pihak berwajib cari talent lain. seseorang yang bukan pelakon terkenal,tapi boleh bawa watak izzah. kenapa maya karin tak sesuai? sebab maya karin terlalu cantik dan up to date.dia bermuka pan asian, tapi izzah sememangnya bukan pan asian. arghh!! aku gambarkan izzah ni seorang yang sangat naif. tak cantik tapi nice. arghhh!! kenapa aku tak boleh terima hakikat nih. =_=

3)lisa surihani jadi jahat adalah kelainan. sebab selalunya dia jadi baik je kan. mimik muka dia masa dia marah-marah memang menjadilah. tapi still aku tak berapa nak in sangat dengan watak dia. arghhhhh!! aku bayangkan mia amylia ni jahat, menggedik, hati busuk, cantik, glamour, menggoda. lagi sekali aku rasa =_=

4) kalau kau rindu laut aku syorkan kau tengok cerita ni. hahaha! cantik. rumah ombak villa kepunyaan hariz cantik. tapi masih tak sama dengan gambaran aku. (ok fine. semua nak sama macam yang kau imagine.. MEMANG TAK LAH!!)

5) azizah mahzan memang jadi lah jadi sufiah tuh. sebab aku mula benci dia lepas tengok dia menjahat dengan izzah. =_=

6) skrip dia ok. ada yang menyentuh hati wanita ini. hihihihihi~ malu mak nok nak buat statement macam ni.

yang tak best bagi aku:

1) jalan cerita tak sama langsung dengan novel. ARGHHHHHHHHH!!!! aku rasa 60% je cerita ni ikut jalan cerita novel. ye. aku tahu memang susah nak adaptasi sebijik2 macam dalam novel. tapi banyak sangat yang takde. mana babak izzah gugur? mana babak hariz pergi jumpa mak kandung dia balik? mana???mana?? mana babak hariz merayu kat izzah minta maaf gilaaaa gilaaaa punya bila izzah gugur?? mana?? *hampa*

2) aku masih tak dapat nak hadam aksi ranjang. ada 2 aksi ranjang yang bagi aku macam ..................... =_=
ni apa yang aku rasalah, tak perlu nak banyakkan aksi ranjang tu. lebih baik  banyakkan babak-babak penting macam yang aku sebut kat no 1 tadi. adoiii!!! 

3) ada ke babak naik kapal layar??? aku rasa macam akhir cerita ni based on novel, diorang kat ombak villa, hadap tingkap hariz peluk izzah dari belakang, and the end of happy ending!! yippppppiiieee!! (oh. mungkin aku silap, maklumlah dah 9 tahun masa berlalu)

4)ada beberapa babak yang aku rasa pelik. ada babak yang sepatutnya izzah bermonolog sendiri, tapi diluahkan dengan dialog. itu pelik. ada babak yang sepatutnya wafiah (kawan hariz) bermonolog tentang izzah tapi di dialogkan. itu pelik. (yelah, siapalah aku kan, aku bukan orang filem)

secara keseluruhannya aku hampa. ini perasaan aku sebagai seorang pembaca yang sangat tinggi harapannya. arghhhhhhh!! aku ulang sangat tinggi harapannya. tapi, aku tak rasa rugi pun beli tiket. hehehe~ support filem malaysia tau!! =D

siapa kata aku nangis? tak nangis, but aku tersentuh bila hariz tinggalkan izzah. ye. AKU DAPAT RASA MACAM MANA SAKITNYA DITINGGALKAN OLEH ORANG YANG KITA SAYANG. aku tersentuh bila hariz datang kat kampung  cari izzah and he said

 "abang dah lama cari izzah, abang rindu. abang rindu sangat-sangat dekat izzah". ='(

 aku dapat rasa rindu dia tu macam mana sakitnya. SAKIT KAU TAU. MENUSUK SAMPAI JANTUNG.
satu lagi yang menyentuh hati aku, bila mila tak dapat hidup bersama dengan orang yang dia cinta. SAKIT!! SAKIT!!! itu je yang aku dapat luahkan. ='( tapi untuk babak ni aku terus teringat surah al-baqarah ayat 216.. =)



ok. apalagi pergilah tengok ye, then bagitau aku apa yang kau orang rasa.. =D 

Thursday

bangunkan aku

bila disember berakhir. aku nak tidur dan nak bangun bila disember 2012 sampai ke penghujung. boleh? konfem tak boleh punya. betul. aku nak tidur selama setahun. nasib setahun je impian aku kalau impian aku nak tidur macam kisah ashabul kahfi ditidurkan selama 309 tahun.?

SEGMEN JARI PUAKA

*PERHATIAN! TULISAN DI BAWAH AGAK KEJAM,BERBAU PUAKA DAN TAK BERHIKMAH. KALAU TAK SUKA BOLEH TEKAN PANGKAH. KALAU DAH BACA TIBA-TIBA TERASA, PANDAI-PANDAILAH BAWAK DIRI*

1- aku unsubscribe semua orang yang bertukar status. single to in a relationship with _______. bukan sengaja. tapi aku jelik. lagi-lagi yang terlalu banyak komen sampai 50++ comment. lepastu sayang, buat <3 <3 macam ni ha. arghh!! aku rasa nak muntah. sorrylah kalau kau yang membaca ni salah seorang yang aku unsubscribe ye. nasib aku unsubcribe kalau aku block delete terus. ha.. takde sape pun kisah kalau aku block kauorang ye dak?

2. aku unsubscribe jugak semua like page yang selalu update pasal "saya tidak mahu wang, harta, duit tapi cukup kau menyintai aku sepenuh hati" lepastu ada <3 <3 (baca : love) macam tu. memang aku unsubscribe. SEMAK. aku rasa nak muntah. lepastu ramai pulak like page tu kan. termasuk aku. itu dulu. huh! takde motivasi langsung page yang macam tu. mungkinlah manfaat pada orang yang tengah nak up. yang baru bercinta. umur belasan ni sukalah page-page macam tu. heh.!

3. aku unsubscribe semua orang yang selalu send macam ni kat wall pakwe dia.. "honey, i miss u" , " i love u", lepastu ramai pulak yang like komen menggatal mereka berdua. lepastu ada pulak yang mencelah "sweet lah kau berdua" bluweeekkkkkkk!! *muntah hijau* tahu. pernah rasa nak muntah hijau? macam tu lah aku rasa sekarang.

4. aku unsubscribe semua orang yang selalu relationship status dia bertukar. sekejap 'in relationship'. lepastu 'single'. lepastu 'in relationship' balik. HOI!! Terkejut mak nok, kau jerit hoi-hoi macam ni. senangnya kau tukar ganti status kau kan??!! senang betul kau tukar ganti status kau dengan orang lain kan!! memang aku tengah marah sekarang. aku marah sebab kenapa kau senang-senang je dapat pengganti.???!! senang macam makan kacang pistachio. (betul ke aku eja nih?) yang aku ni susah betul nak dapat pengganti. bertahun-tahun nak ubati luka. bila dah ada orang yang boleh diharap lepastu kena rampas!! patutnya jenis orang yang macam kau yang kena jatuh terduduk. bukan aku!!!!! *emosi sekejap*

5. aku delete dan block semua orang yang suka send tulisan biru kat wall pakwe dia. contoh "saya suka tengok awak online" lepastu letak beribu <3 kat wall tu. SEMAK!!! SEMAK!!! SEMAK!!!! PAHAM???!!

6. aku cukup tak suka blog yang letak gambar owner dia GEDABAK BESAR. AKU ULANG GEDABAK BESAR. aku tahu lah kau semua akan jawab "aku punya blog aku punya suka" kan? kan? betul tak? tapi sekarang aku nak cakap balik "AKU PUNYA SUKA LAH NAK KOMEN APA PASAL BLOG KAU". puas baca? *senyum sinis* KAU PAHAM TAK GEDABAK MACAM KAU BUAT WALLPAPER KAT LAPTOP KAU. paham dah gedabak macam mana yang aku maksudkan??!! tukarlah gambar tu kalau ada blog-blog newbie yang spesis macam yang aku utarakan nih. its ANNOYING OK!! ANNOY MACAM NAK MUNTAH. elok-elok aku nak follow blog kau, langsung aku klik PANGKAH TANPA BANYAK SOAL. *puas hati* kalau comel muka tu takpe kot, tapi sekadar yang aku blogwalking otai-otai blog yang femes ames takdelah pulak letak gambar GEDABAK MACAM WALPAPER LAPTOP KAU! 

*ok. behave.. dah-dah lah tu kondem ye dak?*

7. aku tak suka pergi blog yang ada lagu non stop. its annoy!! habis rosak mood. ok fine. kau orang tak kisah pun kalau aku tak baca atau tak follow blog kau orang yang spesis macam aku define kan kat atas kan. but, dalam dunia ni ada macam-macam orang dan kalau tak silap aku, akan ada orang yang sama sikapnya macam kita. bermaksud, kalau bukan aku yang rasa ANNOYING DENGAN BLOG-BLOG macam ni, mungkin ada beberapa orang lagi yang ANNOYING DENGAN BLOG-BLOG macam tu. unless!! kau ni jenis orang yang suka MENCAPUB! 

8. aku tak kisah kalau follow blog-blog yang suka mengarut dan tak habis-habis cerita paal cinta, tak habis-habis update pasal hidup peribadi dia. its ure blog. do whateve story u want. tapi, kalau kau nak cedok orang-orang lain punya entry. PLEASE!! TOLONGLAH BAGI KREDIT PADA BLOG YANG KAU CEDOK TUH. kesian kau tahu kat diorang yang kene cedok nih. even pakcik google pun boleh terasa tau kalau kau tak kredit kat dia. heh!!! respect others if u want others do the same. heh!!


sekian, berjumpa lagi segmen jari puaka dilain masa. *senyum puas hati*

Wednesday

pagi yang baru, 10,000 langkah sehari,makwe berkain batik.

assalamualaikum!!! kepada semua warga bangi. kenapa bangi? sebab aku tinggal dekat bangi, poskod kajang. (motif?)

setelah sekian lama aku tinggalkan jogging, woohoo.!! seriously dah nak masuk dua minggu aku tinggalkan aktiviti tu aku tekadkan diri dengan azam dan impian yang menggunung pagi ni bangun tanpa berfikir pukul 6.30 aku dah terpacak kat tasik cempaka tuh. hamboii!! siapa yang cakap tasik cempaka tu tasik celaka?? suka-suka je kan. mana-mana tasik akan jadi celaka kalau kau lakukan perkara celaka. u know, perkara macam.... ok fine. fikir sendiri.

sementara belum panas, aku jalan-jalan dulu bagi warm up. (baca : panas naik) adalah 2 3 ketul manusia ciptaan ALLAH yang dah terpacak jugak macam aku. *senyum* mestilah kena senyum sebab ada teman. pukul 6.30 gelap hoi! macam maghrib tu ha. adik-adik aku semua masih diulit mimpi maka kakak yang bersemangat ni kena pergi sorang-sorang. tak payah tanya kenapa aku tak ajak pakwe. ada yang nak kene tampaq sat gi. *senyum*

aku sahut cabaran 10 ribu langkah sehari. aku sedang menjalankan ujikaji dimana, berapa jam berjalan untuk dapatkan 10ribu langkah. ataupun berapa jam berlari untuk dapatkan 10 ribu langkah. opss!! nanti dulu, ujikaji masih belum siap. sebab aku penat nak kira dan tengok jam dalam masa yang sama. makanya, tunggu hari jumaat, sabtu atau ahad baru lah dapat jawapan ye dak? *senyum* oh ye. sesiapa yang ada jam pengira langkah tu boleh lah sedekah kat aku atau jalankan ujikaji ini lepastu beritahu aku cepat-cepat sebelum hari ahad!!! INGAT! SEBELUM HARI AHAD!!!

aku dapat semangat baru bila tengok langit, awan, burung, sinaran matahari.. DAMAI. ada satu semangat entah tak tahu dari mana masuk dalam jiwa sanubari aku untuk aku terus melangkah meninggalkan dia. siapa dia? beranilah tanya kat aku. aku tampaqqq!!! *senyum puas tampar orang*

oh ye ada satu perkara pelik yang aku dapat lihat pagi ni. kira-kira pukul 7.00 pagi macam tulah waktu kejadian. seorang pakwe, pakai baju t tanpa koler (colar) . pakai short separas lutut. hisap rokok. 3 orang makwe. 1 orang memakai t-shirt, bertudung, seluar track suit. 2 orang makwe lagi memakai tudung, t-shirt ketat, BERKAIN BATIK. AKU ULANG LAGI. BERKAIN BATIK. jalan menyelusuri track jogging menuju ke satu tempat. 

2 MAKWE BERKAIN BATIK ni aku fikirkan foreigner. jiran negara kita yang selalu gempa bumi tu. cepat betul kepala otak aku ni berfikiran negatif. aku dekati. then aku dengar perbualan mereka.

"cool apa pakai kain batik, pagi-pagi jalan dekat taman."

cool hotak kau. aku tak rasa ini cool. sepositif mungkin aku nak berfikir. tapi otak aku tetap ke negatif dalam skala 58%. macam mana tu? seboleh mungkin aku putarkan kepala otak aku ni untuk mereka alasan positif untuk mereka BERKAIN BATIK seperti itu PADA PUKUL 7 PAGI, dan BERADA DI TAMAN YANG PENUH DENGAN ORANG RAMAI, BERSAMA SEORANG PAKWE. tak nak negatif pulak kan pandangan orang lain kan? akulah orang lain tuh. tak memasal pepagi yang sepatutnya membawa pahala terus dapat dosa sebab pemikiran yang negatif.

ok. yang ni cantik. ada motif kenapa dia pakai macam ni.
=_=

arghhhhh!!! FINE. FINE FINE!!! AKU TAK SEMPAT NAK AMBIL GAMBAR CURI MASA AKU JOGGING TADI. sebab aku pergi jogging bukan nak mengumpat.







sekian, bye. =D


Monday

meh sini akak nak cerita, harap-harap dapat berkat.. =D

ASSALAMUALAIKUM... kepada semua pasangan yang telah bersatu dibawah redha illahi 1 muharam 1433hijrah.. =)

meh sini akak nak cerita sikit apa yang jadi masa 1 muharam 1433 hijrah. akak bukan nak cakap akak hot ke hape lah kan(motif?) tapi akak dapat banyak gila (?) undangan perkahwinan. uhuk*batuk tua*. ramai sangat yang tak sabar-sabar nak kahwin 1 muharam haritu, sampaikan akak kelam kabut nak penuhi undangan yang mana satu. sebulan akak fikir nak penuhi yang mana satu. jadi akak cuma berserah pada TUHAN supaya bagi akak jalan untuk buat keputusan. macam serius je bunyi kan? yup. kalau undangan kahwin ni akak memang pandang serius.  nampak simple tapi WAJIB bagi kita untuk penuhi undangan. dipendekkan cerita, akak buat keputusan di pagi 1 muharram 1433 hijrah dengan memenuhi undangan kahwin kawan akak.( maaf kepada undangan yang lain sebab tak dapat attend)

here we go... =D

cak!
(motif letak gambar? korang rungkai lah sendiri =_=)

meet the pengapit

cantik?berminat?mahukan khidmat pengapit?
=D

meet the aminah
cantik? berminat?
(ok. dah takde ayat lain)

meet the lovely bride.. =D

cantek?
ok fine. dah dimiliki orang. =_=


meet beautiful us.. hihihihihi~ (senyum nampak gigi)


cantek? berminat?
=_=



motif gambar senget?
HAHAHAHAHA!!

puas dah korang tengok gambar? sorrylah tak ambil gambar pengantin lelaki sebab akak balik awal ada hal yang perlu dipenuhi maka tak dapat nak tunggu bersanding..

ok. done with kahwin-kahwin. amboi. dengar cerita ramai lagi nak kahwin bulan 12 ni. ada 2 orang lagi rakan sepermainan main hujan kat sekolah agama (?) nak kahwin. adoi! makin tua aku(?) rasa bila korang semua sorang-sorang kahwin. tahun depan pun dengar cerita ada yang nak kahwin bulan 3.. HAMBOI!! lagi final year lagi gatal eh korang. CIKGU rotan nanti!! =D

next!!!!

cantek? berminat?
=P
motif gambar adalah nak tunjukkan pemberi semangat. semangat masa aku jatuh tersungkur.


yang ni pun semangat gak.
SEMANGAT BADAN!!
HAHAHAHA!! (tak lawak =_=)

tapi rasa macam tak lengkap semangat aku ni..

ini.
=))
lagi..

sebelah kanan tu.
=))

oh ye ada sorang lagi.. u know who u are babe.. seriously.. ini kekuatan.. 

terima kasih ALLAH.. =) kau beri kekuatan kepada mereka untuk aku serap supaya aku kuat lagi. =) syukur..






Friday

dia pergi untuk cari kebahagiaan dia

genap setahun 23 / 11/2011 bersamaan 2 hari yang lepas kejadian yang menyakitkan hati itu terjadi. bukan sengaja nak ingat, tapi tiba-tiba pergi tengok entry-entry yang lepas ternampak entry tentang putus cinta.

perghh!! betul-betul heart broken aku masa tu. entry semua stok meleleh je bila baca. hihihihihi!! kelakar tahu. macam dah takde manusia lain je dalam dunia ni yang TUHAN jadikan untuk aku sejak aku belum lahir lagi. (aku sedang menanti)

dalam aku membina kekuatan, yup. ada seseorang yang menemani. tapi sekarang, dah 2 minggu aku melepaskan dia pergi. *senyum sinis*

bukan aku tak nak rebut dia, bukan aku tak nak ikat dia, bukan aku tak nak dia jadi sebahagian dari hidup aku. tapi dia yang pergi sendiri. genap 3 bulan dia temani aku, dia pergi. *senyum sinis*

dia pergi tanpa sebarang alasan untuk meminta diri
tak mengapalah
dia mencari kebahagiaan dia yang TUHAN dah janji untuk setiap insani
kalau yang dia cari tu ada pada aku
dia akan datang balik pada aku nanti

aku tahu
bukan dalam waktu terdekat
mungkin setahun
dua tahun
tiga tahun
mungkin bertahun tahun
tak mengapalah
aku dapat rasa
dia sedang bahagia dengan kebahagiaan yang dia cari
yang tidak ada pada aku saat ini.

aku nampak macam pasrah kan?
tak nak menagis ke?
ALLAH MAHA TAHU..
*senyum sinis*

perasaan, itu lahir dari hati
hati itu kerja TUHAN YANG MAHA MENGETAHUI
bukan aku yang uruskan
"kau kene cintakan aku dan bukan dia"
tak!
bukan aku, atau kau semua yang uruskan.
tapi DIA.
DIA lebih tahu apa yang kau rasa..





*hopefully this is my last entry for sadness. hopefully tomorrow will be my new sunshine.. =D*

Saturday

Bulan Ditutup Awan

aku tak nak panggil kau bulan..
sebab kau bukan bulan aku.
tapi aku nak sangat panggil kau bintang
sebab kau memang bintang aku.
walaupun bintang tu ada berjuta
tapi aku tetap tunggu yang satu tu.
engkau.

kau tahu kenapa aku tak nak kau jadi bulan?
sebab bulan itu hanya ada satu
semua orang mahu kau jadi milik diorang.
kalau kau jadi bintang,
aku hanya ingin kau
aku tak kisah kalau orang kata
bintang tak cantik macam bulan.
aku bukan suka akan kecantikan kau
tapi aku suka kau
sebab kau adalah bintang aku.

tapi,
mungkin sebab aku tamak
aku hanya mahukan bintang
kau sudah jadi bulan pada
makhluk lain

mungkin sebab kau terlalu angkuh
atau aku terlalu lewat untuk petik engkau di atas sana
jadi kau hilang
dalam tangan manusia lain.
yang mendambakan untuk jadi bulan.

engkau lihat ini bintang
lihat hati ini.
tanpa sedar
kau carik dan kau rabak-rabak kan
kau sedar?





Wahai janji setia sudah diucapkan
Aduh kata bersumpah telah ku padukan
Kini engkau pergi jauh membawa diri
Tinggal daku seorang dalam sunyi sepi

Nun bulan ditutup awan
Terkenang hati bertambah rawan
Wahai jikalau ku tahu janji mu palsu
Tentu tidak ku turut sedari dahulu
Wahai janji setia sudah diucapkan
Aduh kata bersumpah telah ku padukan
Kini engkau pergi jauh membawa diri
Tinggal daku seorang dalam sunyi sepi
Nun bulan ditutup awan
Terkenang hati bertambah rawan
Wahai jikalau ku tahu janji mu palsu
Tentu tidak ku turut sedari dahulu
nota aku : mungkin aku terlupa.. janji manusia  boleh bertukar menjadi palsu. ='(

Thursday

akhirnya kau end up

pernah kau rasa kau nakkan sesuatu tapi kau cuba apa jua cara dan kau yakin kau pasti dapat.
kau buat
kau buat
kau buat.
akhirnya,
kau kecewa.

ini yang aku rasa sekarang.
kecewa
sebab aku kata
AKU NAK!
AKU NAK!
AKU NAK!
AKU NAK!

tapi aku lupa.
bukan aku milik segala.
hati, perasaan, suka, duka, kecewa, cinta
bukan milik aku semata.
bukan aku ruskan semuanya.

aku kata AKU NAK!
TUHAN kata.
KAU TAK PERLU KAN DIA!
bila TUHAN katakan itu
kau cubalah sedaya upaya kau.
kau takkan dapat.

hakikat kehidupan,
ada orang lebih perlukan dia
dari aku perlukan dia.
mungkin,
masa TUHAN hadirkan dia dalam hidup aku dulu,
TUHAN kata
aku perlukan dia.

sekarang,
TUHAN kata
kau dah tak perlukan dia
maka
dijadikan seorang yang lain
yang memerlukan dia saat ini
lebih dari aku perlukan dia.
pergilah,
aku akan redha
bila TUHAN kata dia mahu aku jadi seorang yang redha..

akhirnya,
kau end up

TUHAN BERI APA YANG KAU PERLU
BUKAN BERI APA YANG KAU MAHU.



nota untuk dia : semoga bahagia, saya doakan awak bahagia dengan kehidupan baru, jangan risau, saya akan bahagia. saya akan ok. walau saya tak tahu bila. tapi ini bahagian saya yang DIA telah tentukan.. =D

Tuesday

permintaan

banyak kali aku cuba mengarang.
taip-taip. delete.delete.delete.
banyak benda bersarang dalam otak.
banyak benda bersarang dalam hati.
hati.
hati.
rasa macam mahu mati bila bicara pasal hati.
susah
memang susah
bila TUHAN kata TIDAK pada perkara yang kau kata
AKU NAK!
AKU NAK!
AKU NAK!

TUHAN kata TIDAK kau takkan dapat walau kau terpaksa bergadai diri.
bukan TUHAN itu kejam.
TIDAK!
MEMANG TIDAK!
tapi TUHAN itu lebih tahu apa yang terbaik untuk kau.
minta lah pada DIA..
pergi.
pergi minta pada DIA.
jelaskan apa yang kau rasa saat ini.
moga ketenangan yang kau miliki nanti....




nota untuk aku: sakit kepala bila aku terpaksa fikir perkara yang aku tak tahu apa.

nota untuk anda: saya tahu awak ada masalah. mungkin perasaan, suka dan mungkin melibatkan cerita hati. saya tak tahu tentang apa tapi saya tahu awak kuat. teruskan untuk tetap kuat. saya ada bila awak perlu.

Saturday

episod diari amal

hai diari.
lama kan kita tak bertemu.
lama sangat, sebab saya dah ada kawan baru.
tapi awak tetap masih macam dulu.
setia tunggu saya datang kembali padamu.

hai dairi
kawan baru saya dah tak nak kawan saya lagi.
sedih. sangat sedih.
dulu, bahu awaklah tempat saya curahkan air mata. sampai basah-basah badan awak yang dibuat dari kertas tuh.
tapi saya lupakan awak.
lepas saya dapat kawan baru.
saya menangis dekat bahu kawan baru. dan saya tak kenalkan pun pada awak kawan baru saya tu.
saya menyesal diari.

hai diari.
hati saya sakit.
sakit sangat.
kenapa kawan baru saya tak nak kawan saya dah?
mungkin sebab dulu, lepas jumpa kawan baru, awak saya tinggalkan..
sekarang kawan baru saya tu, tinggalkan saya lah pulak kan?
sebab dia dah jumpa kawan baru dia.. ='(

hai diari.
nasib kita semua ni macam roda kan.
apa yang saya buat kat awak,
kawan baru saya buat kat saya balik.
tinggalkan dan meninggalkan.
saya minta maaf ye diari.
sebab tinggalkan awak,
dan tak kongsi saat suka dengan awak waktu tu.

hai diari.
saya menyesal tinggalkan awak.
kalau saya tak tinggalkan awak,mesti kawan baru saya tak tinggalkan saya sekarang kan?
rupanya macam ni punya sakit hati kau kan diari?
sakit kene tinggal macam ni.
aku dapat rasakan perasaan kau diari
sakit yang kau alami bila aku tinggal dan biarkan kat situ.

hai diari,
aku sedih.
sedih.
teramat perit.
aku dah buka pintu hati ini luas-luas untuk dia.
tapi dia masuk sikit je diari
sekarang dia dah mula melangkah keluar dari pintu yang aku buka tu.

diari,
aku takde tangan yang mampu menghalang dia dari keluar.
aku sayangkan dia diari.
sama macam aku sayangkan kau. malah lebih dari itu.
aku cuba faham situasi dia.
tapi hati aku menolak
dan acap kali berkata.
"dia akan pergi tinggalkan kau"

aku benci kata-kata tu diari.
aku benci.

Thursday

saja nak beritahu apa ada dalam otak.. =D

"sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib
sesuatu kaum itu sehingga mereka sendiri mengubah nasib mereka….” 
-Surah Ar-Ra’ad, Ayat 11-


kan? betul tak? dah dua hari aku lakukan perubahan. well, langkah pertama aku untuk mengubah diri aku sendiri. perubahan apa? aha! hanya ALLAH yang tahu apa yang sedang aku usahakan. 
-itu yang pertama.

setiap kali aku sendiri.. means that, masa aku bawak kereta, aku dalam bilik sorang-sorang sambil tunggu masa nak tidur, masa aku tengah shower.. etc..etc.. otak aku tak pernahnya nak rehat. mesti aku berfikir, apa lagi lah yang tak elok dekat diri aku ni. entah, kenapa entah otak aku ni giat excersize. hihihi~ =D so, tadi aku terfikir, nak buat perubahan lagi. ayat surah ar-ra'ad ni berlegar-legar dalam otak aku. insyaALLAH, perubahan kedua akan aku lakukan seiring dengan perubahan pertama.
-itu yang kedua.

cukuplah, dua sahaja dulu.. banyak-banyak nanti aku tak mampu pulak nak berubah kan? cakap je lebih cuba buat tengok.. =D



okey, dah. bye.


cuma nak meluahkan

aku sedang cuba bangkit. kau datang. aku  tak mahu sebab aku takut hati aku akan salah faham dengan kehendak dia pada waktu itu. kehendak dimana hati sangat-sangat mahukan kasih sayang dari hati yang lain kerana dia terlalu terluka waktu itu.

aku ingin sekali menolak. tapi aku tak berdaya. hati meronta-ronta suruh aku katakan ya. ya kepada sebuah huluran salam perkenalan yang kau berikan. aku tipu diri sendiri. aku tipu hati yang berkata-kata. aku tipu diri aku sendiri.

aku memang perlukan kau untuk aku bangkit. aku memang perlukan kau. aku tak mampu kalau kau hilang. aku tak mampu kalau kau pergi. aku tak mampu kalau kau tidak punya apa yang hati aku ini punya. aku tak mampu.

aku tahu kau tak tahu yang aku tak mampu. aku tak mampu untuk nyatakan dengan terus terang. aku takut dengan kehilangan. aku dapat rasa, kau akan pergi kalau aku kata

"aku tak mampu hidup tanpa kau.."

tapi aku sakit kalau saat ini kekal seperti ini sahaja . aku dapat rasa kalau ia kekal seperti ini kau akan pergi. pergi pada orang yang perlukan kau pada waktu itu. aghhh!!

sudah banyak kali aku mengarang ayat untuk hantar pada kau. ayat dimana aku meminta izin untuk pergi dari hidup kau sebelum kau pergi dari hidup aku. tapi aku tak mampu. aku tak mampu.

kenapa  aku jadi serapuh ini bila berhadapan dengan kau. kenapa aku menjadi serapuh ini bila ia berkaitan dengan kau. kenapa?

aku terlalu bergantung pada kau. ye. aku terlalu bergantung pada kau sewaktu aku cuba untuk bangkit dari kekecewaan satu masa dulu. kenapa aku terlalu bergantung sehingga aku tidak mampu untuk bangkit tanpa bantuan kau.? 

kenapa kau terlalu kuat menjadi tali sewaktu aku sedang berpaut pada kau dahulu? 
kalau kau menolak waktu itu, mungkin aku akan jadi lebih kuat. kuat dengan bergantung pada diri sendiri dan bukan pada kau.

aku tahu, TUHAN hadirkan kau dalam hidup aku waktu itu, sebab aku tidak mampu untuk bangun seorang diri. tapi sekarang, kenapa TUHAN balikkan isi kandungan di dalam dada ini dengan satu perasaan yang berlainan? perasaan itu. perasaan yang telah banyak kali buat aku kecewa dan jatuh tersembam. 

Sunday

redha

tahu apa erti redha?
seringkali aku diajukan soalan ini dari diri aku sendiri.
ya, diri aku sendiri.
bukan manusia lain tapi manusia ini.

pernah kau lalui saat ini?
saat di mana kau sukakan dia, tapi dia sukakan orang lain.
kau mahukan dia, tapi dia pergi.
kau perlukan dia tapi dia hilang
kau meronta-ronta.
apa yang kau lakukan?

aku pernah.
aku pernah lalui saat ini dan mungkin akan berulang kali lalui saat ini
sampai TUHAN kata berhenti.
kau tidak perlu lalui saat ini lagi.

suka atau jatuh suka pada seseorang bukan perkara yang kau boleh tahan-tahan.
hati, fikiran, mata, otak, telinga, malah diri kau sendiri bukan milik kau.
pernah terfikir?
aku pernah.
aku pernah terfikir perkara ini dan bukan sekali tetapi banyak kali.
setiap kali aku lalui saat itu, aku katakan pada diri. "kau mesti positif."
senyum. teruskan berjalan. ada pelangi dihadapan

hati perit. aku tak nafikan.
hati perit bagai dihiris.
mengongoi kau menagis dihadapan DIA.
minta penjelasan.
kenapa?
kenapa setiap kali kau yang perlu hadap ini semua.?
kenapa?
kenapa bukan orang lain?
kau mengongoi lagi.
tanpa segan silu.
kerna DIA sangat dekat dengan kau
umpama urat yang berada di leher kau.
mengongoi lagi
sehingga kau tenang.
ketenangan itu memang ada pada DIA.
bangkit.

 DIA tetap palingkan hatinya dari melihat kau seorang.?
cari hikmah.
itu yang aku buat.
aku bukan alim ulama' yang bisa melihat hikmah serta merta.
lama-lama nanti kau akan faham
TUHAN BERI APA YANG KAU PERLU, BUKAN BERI APA YANG KAU MAHU.

TUHAN beri kaki untuk kau berjalan
TUHAN beri kaki untuk kau berlari
TUHAN beri hati untuk kau rasa
TUHAN beri hati untuk kau ikhlas
TUHAN beri otak untuk kau fikir
TUHAN beri akal untuk kau sedar
TUHAN beri akal untuk kau fikirkan hikmah.

redha.
kau mesti redha.
bukan kau pergi bunuh dia atau patahkan kaki dia sebab pergi dari hidup kau.
redha.
ye. aku perlu redha.
buat kesekian kalinya hentikan kata "aku nak dia"
buat pertama kalinya katakan "TUHAN, berikan aku hati yang redha..."
setiap yang DIA jadikan itu tidak sia-sia.

senyum.

Saturday

jatuh dan tak tahu darimana mahu bangkit

HEY manusia !kenapa kau jatuh lagi?
suara bergema dari seluruh urat nadi. pekak! aku pekak dengan soalan ini.

kenapa kau jatuh lagi setelah hampir setahun kau bina kekuatan? kenapa kau jatuh lagi manusia. bangun! wahai manusia yang bernama amal!bangun!!

pergi ambil kekuatan dari DIA YANG MAHA KUASA. kau ada DIA untuk kau adukan segala .

Friday

KAU lebih tahu...

dah pukul 4.30 pagi. aku masih tak boleh tidur. dah penat buat macam-macam otak masih tidak letih dari berfikir. hati masih sakit.

panggg!!! aku pukul pipi aku sendiri.
tidur amal!! tidur!!

pangg!!! aku pukul lagi kuat-kuat dengan harapan sakit itu membawa ngantuk yang semakin jauh pergi.

hati gundah. macam mana mahu tidur? hati meronta-ronta supaya air mata tumpah.

pangg!!! sedar diri kau tu amal! kau bukan siapa-siapa pada dia.

prangg!! bunyi hati pecah dengan kenyataan darinya.

ye. kau bukan siapa-siapa pada dia. dia bebas miliki kawan dan bebas memilih dengan perempuan mana yang dia suka.

prangg!! bunyi hati pecah lagi.

kau harus ingat, dunia dan makhluk serta diri kau sendiri bukan milik kau. DIA bebas bolak balik kan hati yang dia cipta mengikut keperluan setiap makhluk.

tapi, kenapa bukan hati aku yang engkau balikkan dari punya perasaan terhadapnya? kenapa setiap kali KAU balikkan hati pihak disana supaya pergi jauh dari aku??

kenapa? kenapa?

menolak untuk bersahabat itu KAU murka, memutuskan sahabat itu pun KAU murka. jadi kenapa aku sentiasa dibawa ke satu jalan keluar yang satu?. putus?. kenapa?

Tuesday

kisah hati #2

kisah hati lagi.
apa yang ada dalam hati sekarang ini adalah


kecewa.

Saturday

lampu berkelip-kelip

bau klorin dari akuarium ni buat aku pening.
buat kesekian kalinya, aku rasa lemah. lemah kerna bau klorin dan kondisi badan yang tiba-tiba nak suhu selsiusnya. aku perlukan ubat untuk turunkan darjah selsiusnya.

melihat pada ubat, aku jadi terkenang. terkenang pada dia yang jauh di seberang yang bukan di negara kejiranan.
pilu buat aku rasa semakin lemah.
aku ambil air aku teguk hilangkan dahaga yang semakin mendesak.
aku letak kembali ubat pada tempat selayaknya
aku bungkam.

buka muka buku rutin harian sebelum aku meninggalkan dunia buat sementara.
harapan mencari sesuatu yang boleh buat aku hilang gundah.
bungkam. tiada.
buka halaman muka buku dia buat aku semakin resah.

mata melirik pada lampu yang berkelip-kelip pada selular tanpa wayar.
hati sudah teruja mahu lihat kerana apakah dia berkelip.
dia kah yang menghantar pesanan rindu.
terus aku tangkap dia tanpa segan silu.
lihat. belek.hampa.
bukan dia. tapi kelip itu tanda selular sudah perlu cas elektriknya.

rasa hampa ini buat aku semakin pilu.
buat darjah selsius ini semakin tinggi.
aku mahu pergi.
pergi mengadu pada DIA.
DIA yang memberi perasaan ini.








*entah kenapa malam ini aku sangat sangat sangat sangat rindukan dia yang berada di seberang bukan di negara jiran.

Friday

senyum.. senyum.. senyum..

jadi bila dah cuti haruslah keluar berdua-duaan dengan kesayangan hati kan? harus tahu.. harus.
sebelum balik bangi memang dah mesej-mesej dengan one of my darling nak celebrate birthday one gugurl ni. walaupun macam lambat nak sambut. please lah better something than nothing. ye dak?

fikir punya fikir. tak tahu nak beri apa. nak diy sesuatu memang non ado lah kan. sebab memang busy memanjang kalo dah balik bp. so, i decided to make marvelous cupcake!! weehooooo!!
so, we decided to celebrate at fish manhattan. so, here we go.

meet my darlings!!! =)

meet the cupcakes!! 
(tak berapa smooth based dia. muahahaha!!)

the birthday gurl!!! hihihi~

ini pertama kali kot pergi fish manhattan nih. thanks to my darling for bring me there. the food very awesome!!! okeyh, memang macam noob sebab orang lain dah tak pandang fish manhattan ni kan. like i care =P
here u go for those yang tak pernah cuba lagi.. macam aku. =D

kan dah kata, the food sangat tempting kan?

after celebrate we go to 'melalak' dekat malaysia idol sampai tak hengat!! hihihihi~ 

*bukan ke sahabat itu adalah kesayangan hati juga*




okeyh bye.!