PENGIKUT

Sunday

bandung day - 1

so, jom sambung entry yang lepas.

day 1
- kawah putih-trans studio- terminal tas- herritage- the summit- cascade

kawah putih.

lepas breakfast yang menyelerakan, terus naik kereta sewa. orang bandung ni, jujur bila buat kerja. kitorang kata pukul 8, pukul 8 tepat dia sampai. :") perjalanan ambil masa 2 jam ke selatan bandung. lama baq hanggg! nasiblah scenery agak menggiurkan mata, so i dont care. :)

oh ye. bandung dengan malaysia, waktu diorang lambat sejam. so, kalau waktu solat tu, pukul 12.30 dah masuk waktu solat lah. korang just tolak sejam dari waktu malaysia. faham kan? harap faham lah ye.. hehehe.

cakap banyak tak guna, nah! aku tepek gambar sepanjang nak ke kawah putih, dan kawah putih tu sendiri.

main entrance

bayar kenderaan kat sini. kalau convert duit malaysia dalam 15.00 lah sorang.



naik van kaler oren tuh untuk naik sampai atas.

jaga-jaga dah nak sampai nih.




tadaaaaa!!! subhanallah. :")


sorryyyy.. aku dh rotate byk kali. tetap macam ni gak senget dia.. :(

teheeeee :D

cantik kan? 
*lap air mata*

                             
*lap air mata lagi*

scenary nak ke kawah putih ni pun cantek.tak tahu cheq nak habaq lagu mana ntah. sepanjang jalan teringat cerita "love is cinta" tapi, yang budak2 berlakon punya versi. diorang ada lalu danau lah apa lah.. cantek wooo.. 




kebetulan waktu balik tu, supir kitorang nak pergi solat jumaat, so kitorang decide makan kat kedai sehaluan nak balik tu. kitorang minta supir drop kitorang then dia pergi solat jumaat.

recognize banner ni kalau korang nak makan kat sini lah.
:)

ini menu

kitorang makan:
gurame kecil asam manis 40 ribu = 12.00
sayur asem 10 ribu = 3.00
nasi putih 4 ribu = 1.50 (lebih kurang)


tadaaaaa!!!
:D

sekitar kedai ni cantek wooo.. kat malaysia perlu buat macam ni kat mana mana kedai pun. check it out gambar bawah ni..




rupa paras kedai makan situhyang nih.

makanan yang halal tu, bersih! sumber yang diyakini halal. :)

next!

trans studio

trans studio ni sama macam kat times square. kanak kanak suka lah masuk dalam ni. nak masuk ada entrance tau

weekdays, 51ribu = 16.00
weekend 150 ribu = 35.00 (lebih kurang)

takpun, korang boleh check it out dekat web dia. KLIK LINK NIH. 





kat sini, kitorang solat jamak dengan bersihkan dan buang lah apa yang patut. muahahaha!! lepasni, nak pergi shopping!weeeeeeeee~~

oh ye. surau diorang campur gender. jangan terkejut plak. tempat ambil wuduk pun tak seperate. tadaaaa!! bawaklah tuala kecil ke apa ke dalam beg besar tu supaya aurat tidak terdedah. :)

terminal tas- herritage- the summit- cascade

shopping tyme! weahooooo!!! 

*4 tempat ni, satu jalan.dan bersebelahan antara satu sama lain. so, dalam tentatif aktiviti korang boleh lah letakkan tempat2 ni untuk seharian punya perjalanan.*

terminal tas, memang boleh gila tengok harga beg branded kat sini. kalau korang gila beg branded lah. macam aku, takde nafsu sangat. sebab, aku cari henbeg lain. kalau mak mak memang suka lah. ni memang taste diorang. tapi, dalam takdak nafsu nak beli, aku sambar gak satu. heeeeee


syurga beg 
*tarik rambut*




model beg
ehemmm!!

harga beg yang paling mahal kat sini, 417 ribu. kalau convert 130 ringgit. which is masih murah berbanding dekat malaysia. ada beg yang aku memang nak beli sangat masa kat batu pahat dulu, aku dah pegang dah alih2 sorang makcik ni ambil. nak nanges ke tak nak ni???? :(


muka depan terminal tas

lets go to cascade, herritage, summit.


khusyuk!
:D
sambil tunggu makcik dua orang ni beli belah apa apa yang diorang nak, aku jalan-jalan sekitar. battery aku dah kaler kuning dah tyme ni. which is, i am sooooo exhausted. tak dak ghase nak beli apa apa dah aku tyme nih. 
check it out, apa yang aku jumpa

abah abah, pakcik pakcik yang malas layan isteri beli belah, boleh lah
lepak sini.. :P





          



                            


kat sini, ada wifi.
aha!! upload kat instagram lah apa lagi kannn!!
heeeee~





sebelum balik, kitorang singgah makan malam. kitorang pakai terjah je kedai makan sehaluan nak balik hotel. kedai makan sunda. terbaik wokkkkk!!!




teh botol
wangi nak matiiii!!
rasa macam minum minyak wangi.
tapi, kawan aku dua orang ni boleh telan pulak lah kan..
hmmmm...


nasi bambu komplit.
ala ala nasi ayam penyet tapi, dalam nasi dia ada ikan bilis dengan apa ntah.

muka kenyang.
:P


cantik deco kat restoran bandung nih.
:)

sampai bilik hotel. tidur. mati.

sekian,

jumpa next entry.

:)

2 comments:

Ahsfantasy Ryu said...

Nak ikut pergi Banduuuunggg ! :D

amalina wahida said...

ru~> ahahahaha!! dah balik dah pon. :P