PENGIKUT

Saturday

tips bercuti #2 (Bandung - day 0)

assalamualaikum.

macam yang aku janji, nah! ni aku bagi tips kalau nak ke bandung pulak. walau aku tahu, bandung tu dah macam taman permainan korang je kan... tapi aku first tyme nak pergi ni. :)

before pergi bandung

1) study tempat yang korang nak pergi.
+ aku pergi bukan guna package. pergi dengan kawan-kawan, semua kena main peranan. so, lebih baik korang buat tentatif hari 1, 2 ,3 ke 4 ke berapa ntah nak pergi ke mana. barulah korang tak tercangak cangak nak pergi mana kan. so, aku dengan kawan kawan yg pergi trip ni, study guna gugel je. hahahaha!! nih satu link blog yang memang banyak info lah . TEKAN LINK NIH!!

2) seperate tax 75 ribu rupiah = rm25.00
+ tax ni, penting. korang beli barang banyak ke, barang sikit ke, tetap kena tax 75 ribu rupiah ni. so, belilah barang banyak2 sebab tax nya tetap 25.00. hahahaha! ingat tau! jangan sampai terguna plak tax ni. tak balik malaysia korang kang.

3) adapter travel.
+penting! tapi, hotel yang kitorang duduk sangat mesra orang malaysia. maybe sebab ramai orang malaysia sealu dok hotel tu agaknya, so, plug diorang 3 pin maca kat malaysia. tapi travel adapter ni penting! penting! bawa ke mana-mana sepanjang korang berjalan kat bandung nanti.

4) accomodation
+bagi yang travel without agency macam kitorang ni, semua benda kitorang urus sendiri. bermula dari hotel nak stay selama kat bandung sampailah kereta sewa. korang tak payahlah nank tunjuk terer nak drive kat bandung. menangis korang nanti kat tengah jalan.

::::: tempat tinggal : aku stay kat hotel progo. weekdays : rm 50 ringgit sebilik (deluxe)
                         
harga bilik kat hotel progo :)

:::: supir @ kereta sewa  : dekat airport ada package kereta sewa. bayar ikut jam.
macam aku ambil 12 jam untuk hari pertama ngan kedua, hari ketiga ambil 6 jam.

:::: dari airport ke hotel progo naik taxi,
 40 ribu rupiah = rm 12.00 (murah!!! sebab aku bahagi 4)

5) KALKULATOR!!
+ aku bawak kalkulator saintifik lagi. hambekkk!! selamber calculate harga kat kedai2. PENTING! SERIOUSLY, SANGAT PENTING! kalau korang akauntan, tak payahlah nak bawak.

6) list converter duit.
+ ini pun sangat penting! korang bawak ke mana-mana bila korang nak membeli belah. beli makanan pun korang kena tengok harga. baru budget tak lebih. biasalah kan, nak bercuti tapi nak budget. saya bukan anak orang kaya macam kome.. :))

INI LINK CONVERTER DUIT YANG KORANG BOLEH PRINT.

INI LINK SATU LAGI

tak payah berlagak nak kira guna otak. otak kita semua ada had limit yang sampai satu tahap korang akan pening bila harga beribu ribu.. huhuhuhuhu

7) beg shopping extra.
+bawaklah beg shopping giant ke, jusco ke, apa2 lah yang go green tuh. pastikan besar. kalau tak, korang memang akan beli beg kat pasar baru harga 20 ribu lah gamaknya.. keh keh keh. aku memang tekankan beg shopping ni sebab memang korang akan balik dengan 2 3 beg extra. SERIUS! tak pun, bawak beg pack. senang. sumbat semua barang shopping dalam beg pack. setel masalah.


*aku sangat rekemen korang tinggal kat hotel progo. sebab, belakang hotel progo dah ada tempat-tempat yang best untuk korang shopping. :)

*breakfast dia pun best!!! :D

budget aku:

aku tukar 2 juta rupiah. maksudnya, 600++ untuk semua sekali. termasuk pengangkutan, makan, tempat tinggal, shopping. jangan lupa, bawa cash malaysia dalam rm 150. in case, korang terguna untuk tax ke apa ke lah. PENTING TAU DUIT EMERGENCY NIH.


sekian, jumpa next entry.

peace. :))



9 comments:

Chepy Kenzi said...

Salam ka Best blog kaka, saya nak tumpang iklan sikit ya ka!

Dan terima kasih banyak sebelumnya..

Chepy car tour & travel Kami bukan lah no 1, tapi insya allah kami akan memberikan layanan yang terbaik sesuai standar pelancongan di indonesia, “jadikan kami keluarga anda selama di bandung & melayani anda seperti di negri sendiri” adalah motto kami agar selalu berkomitmen menjaga kualitas & kuantitas service dan layanan kami kepada costumer, sehingga costumer kami melancong dengan happy dan berasa di negri sendiri ..

Anda boleh tempah tuk perkhidmatan kepada situs website di bawah ini ..

●Company name : chepycar tour & travel
●Mobile : +6281 322 511 883
●Whatsupp : +6283 215 291 157
●Bbm pin : 3291A795
●Email : tourbandung833@yahoo.com
●Facebook : cepysuryana@ymail.com
●Website : http://www.chepycar.com

Terima kasih

agi supala said...

nice blog

kunbjungi juga

kereta sewa bandung

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



tony transport bandung said...


Assalamualaikum Wr.Wb. Tuan / Puan
Kami menawarkan kereta yang baik dan selesa untuk sewa dengan pengalaman dan pemandu mesra dalam mengendalikan pelancong baik di Bandung maupun di Jakarta.
Hubungi kami Bilangan +62 858 6137 8328 ( Whats app bersedia ) atau email: tonybandung@smartfren.blackberry.com

Free & Eazy Program Tour (up to you)

Kereta + Pemandu + Parking + tol + makan pemandu ( semua dalam pakej)

Rate Kereta Taip Daily/14 hour from 8am yo 10 pm

Suzuki APV ( 7seat ) 130 RM

Toyota Avanza ( 6seat ) 130RM

Toyota Innova ( 7seat ) 160 RM

KIA Pregio ( 10seat ) 170 RM

Isuzu Elf ( 10-15 seat ) 215 RM

Isuzu Elf Long (16-19seat) 270 RM

Mengenai untuk pengesahan tempahan kereta kita perlu maklumat penerbangan anda / nombor atau nama hotel di mana anda tinggal di Bandung. Kami percaya pelanggan kami. Apabila anda mengatakan bahawa tempahan kereta untuk tarikh tertentu disahkan, maka ia disahkan. Kita tidak memerlukan wang pendahuluan . Sila ingat bahawa Kami akan menjemput anda jika anda mengatakan bahawa tempahan kereta disahkan.
Jika anda mempunyai sebarang soalan, jangan teragak-agak untuk menghubungi saya melalui e-mel atau sms panggilan.
CALL / hubungi / sms / whatsapp / konsultasi percuma : +62 858 6137 8328
WhatsApp : +62 858 6137 8328
pin blackberry : 30D1 82F0
email:
tonybandung@smartfren.blackberry.com
or
tonytransportbandung@gmail.com

tony transport bandung said...


Assalamualaikum Wr.Wb. Tuan / Puan
Kami menawarkan kereta yang baik dan selesa untuk sewa dengan pengalaman dan pemandu mesra dalam mengendalikan pelancong baik di Bandung maupun di Jakarta.
Hubungi kami Bilangan +62 858 6137 8328 ( Whats app bersedia ) atau email: tonybandung@smartfren.blackberry.com

Free & Eazy Program Tour (up to you)

Kereta + Pemandu + Parking + tol + makan pemandu ( semua dalam pakej)

Rate Kereta Taip Daily/14 hour from 8am yo 10 pm

Suzuki APV ( 7seat ) 130 RM

Toyota Avanza ( 6seat ) 130RM

Toyota Innova ( 7seat ) 160 RM

KIA Pregio ( 10seat ) 170 RM

Isuzu Elf ( 10-15 seat ) 215 RM

Isuzu Elf Long (16-19seat) 270 RM

Mengenai untuk pengesahan tempahan kereta kita perlu maklumat penerbangan anda / nombor atau nama hotel di mana anda tinggal di Bandung. Kami percaya pelanggan kami. Apabila anda mengatakan bahawa tempahan kereta untuk tarikh tertentu disahkan, maka ia disahkan. Kita tidak memerlukan wang pendahuluan . Sila ingat bahawa Kami akan menjemput anda jika anda mengatakan bahawa tempahan kereta disahkan.
Jika anda mempunyai sebarang soalan, jangan teragak-agak untuk menghubungi saya melalui e-mel atau sms panggilan.
CALL / hubungi / sms / whatsapp / konsultasi percuma : +62 858 6137 8328
WhatsApp : +62 858 6137 8328
pin blackberry : 30D1 82F0
email:
tonybandung@smartfren.blackberry.com
or
tonytransportbandung@gmail.com

Davin Tour said...

Salam sejahtera...
Ikut promo jika nak melancong di Bandung kami sediakan package dengan harga murah, utk lebih jelas sila tengok website kami :
http://www.davintour.com

Terima Kasih.

larva bandung holiday said...

ASSALAMUALAIKUM WR WB
TUAN / PUAN FYI

1 CAR TOYOTA AVANZA 2013 FOR 2-5 PAX
PAKET MURAH PROMO "1" : RP 400.000 / 115RM
INCLUDE:

> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS DRIVER
> PLUS BBM / MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG
AIRPORT ( SAME DAY TOUR PACKAGE)
> PLUS PARKING TAX
> TIDAK TERMASUK TIKET LAWATAN TEMPAT PELANCONGAN
> DALAM KOTA ( PASAR BARU, FO DAGO STREET + RIAU STREET + TRANS STUDIO THEMES PARK + SAUNG ANGKLUNG UDJO +TOKO TIGA + RUMAH MODE)


PAKET MURAH PROMO "2" LEMBANG AREA - TANGKUBAN PERAHU TOUR : RP 425.000 / 125RM
INCLUDE:
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS DRIVER
> PLUS BBM / MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG
AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
> PLUS PARKING TAX
> DALAM KOTA + LEMBANG AREA ( FLOATING MARKET, SARI
ATER, TANGKUBAN PERAHU, TEA PARK, STRAWBERRY FARM)
> TIDAK TERMASUK TIKET LAWATAN TEMPAT PELANCONGAN

PAKET MURAH "3" CIWIDEY : RP 450.000 / 135 RM
INCLUDE:
> 12HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS DRIVER
> PLUS BBM/ MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG
AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY, KAWAH
PUTIH , JALAN CIBADUYUT,FACTORY OUTLET BANDUNG)




PAKET MURAH "4" JAKARTA - BANDUNG : RP 775.000 / 230RM
INCLUDE:
> 16 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS DRIVER
> PLUS BBM/ MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
( SAME DAY TOUR)
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA


NEED HOTEL BUJET DENGAN HARGA BERPATUTAN?
raffleshome hotel, mine home hotel, amirah hotel, ardelia hotel, hyperinn hotel, patradisa hotel, asoka hotel, emia hotel etc : RATE 90rm/room/day all included free buffet breakfast and rate includedbtax and services

WE PROVIDE KERETA FOR 2 PAX, 7 PAX, 10 PAX, 14 PAX , 17 PAX , 22 PAX,27 PAX, 33, 44 PAX, 59 PAX.

CALL OR TEXT : MOHD RAFHI
whatsapp : +62 8788 0444 031

diekha permana said...

Assalamualaikum Wr,Wb,. Tuan /Puan

salam ... terimakasih banyak banyak sudah sudi memberikan ruang kosong untuk promote pengkhidmatan transport saya di blog yang best sangat ini

Yuk!! ke Bandung shoping & liburan. dika ada menyediakan Khidmat Transport Di Bandung & Jakarta. Pemandu berpengalaman, berterampilan kemas, jujur, peramah & sopan
(Company Name : diekha tour)
Jenis Kereta: Innova, Avanza, Apv Suzuki, Coster & Bas.

Anda boleh melawat beberapa tempat menarik di Bandung dengan menggunakan perkhidmatan yang menyediakan kereta yang dikhaskan untuk di sewa di Bandung, dan anda boleh memilih kereta yang sesuai untuk anda gunakan di Bandung. Anda hanya menulis e-mel kepada kami atau hubungi kami, pemandu kami dengan kereta yang anda perlukan akan mengambil anda di mana-mana di Bandung.

diekha tour membantu anda untuk meneroka Bandung, tempat untuk membeli-belah di Bandung, tempat untuk makan dan melihat pemandangan di Bandung, panduan kami akan membantu anda meneroka Bandung City. Dan membawa memori manis.

Kereta + Pemandu + Parking + tol + makan pemandu ( semua dalam pakej) Bandung Dalam Bandar

Kereta Taip Daily/14 jam

Suzuki APV ( 7seat )
Toyota Avanza ( 6seat )
Toyota Innova ( 7seat )
KIA Pregio ( 10seat )
Isuzu Elf ( 11-15 seat )
Isuzu Elf Long ( 16 seat )

* semua dalam pakej termasuk pemandu, petrol, tol, makan pemandu.



Email: diekha38@gmail.com;
phone +whats app: +6281 320 627 412
Fb. : diekha38@gmail.com / pusing pusing bandoeng

Ahmad Alifa said...

Salam Satu Malaysia Tuan & Puan

Kami Alifa Bandung Syariah Tour ada sedia perkhidmatan supir / fullboard pakej bercuti ke Bandung & Jakarta.

Ada Beberapa Pakej bercuti, yaitu

Pakej Gold Executive = supir,hotel,makan & tiket lawatan (per pax)

Pakej Silver Busines = supir,hotel & makan (per pax)

Pakej Bronze economic = supir & hotel (per pax)

Pakej Transport jimat = khidmat supir sahaja (per day)


Rate sewa Kereta per Day :
# Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)
Rate: RM 115


# Toyota Innova / Kia Pregio (8 seat)
Rate: RM 160


# Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)
Rate: RM 185


# Coaster Isuzu Elf Long (17&19 seat)
Rate: RM 245



* Include : minyak, parking fee, tol, driver, toll, driver meal and kereta

* Exclude : entrance fee ke tempat-tempat pelancongan untuk persons & kereta.

Sila Tuan dan Puan decide tempat lawatan boleh ikut tentatif program yg sudah di sediakan atau ikut plan sendiri. untuk layanan kami janji akan berikan layanan yg tiptop,keranah,ramah & berbudi bahasa. Our service guaranteed if service tak ok tak payah payment at last day tuh. InsyaAlloh sedikit rejeki dari tempahan anda akan disalurkan pada badan amil zakat tempahan karena company kami compang syariah.

Joom Tempah sekarang juga dan dapatkan special rate dari company kami. InsyaAlloh barokah.




facebook & email: ahmadalifabandungtour@gmail.com

LINE and Wechat and whatapps :

+62 852 9446 6131 (Ahmad ALIFA)

Semoga inform yg saya berikan dapat memudahkan urusan untuk bercuti ke bandung.

Terima kasih.
Wassalam.wrwb.