PENGIKUT

Saturday

...sampai masa tibanya waktu.....



"sampai masa tibanya waktu
redup hati kau berdua
bila dua jasad bersatu
hidup mati jadi bersama...."
(hikayat merong mahawangsa)

hari pertama cerita ni keluar aku dengan rakan-rakan sepermainan terus berdesuppp!!
pergi cinema.
pukul 4.20 mencatat sejarah. (eceh! catat sejarah konon)
cerita ni cerita pertama untuk tahun ini dalam senarai list untuk ditonton...
cekitout please...

1) fuyoooohhhh... stephen rahman hot gila okeyhhhhhh!! meleleh air liur tengok badan ketul-ketul.

2) skrip bahasa melayu dalam cerita ni bagi aku memang terbaekkk dari ladang. meleleh tahi telinga wa dengar bahasa melayu diucapkan oleh setiap pelakon. paling best stephen rahman tu bercakap lah. bagi aku dia fasih.

3) sound best. tapi sound speaker kat cinema yang aku tengok tu masa last2 tenggelam timbul lah pulak kan. tapi sebab dah terpegun dengan gaya bahasa skrip bahasa melayu dalam cerita tu aku let it go je lah kan...

4) dia nya scenaries atau dalam bahasa melayu nya, pemandangan sepanjang cerita ni CANTEK OKEYHHH!! dah macam dalam cerita narnia pun ada. laut cantek, kapal cantek, pendek kata sume cantek. aku suka. kalau kau rasa macam tak cantek tu kau punya pasal yang penting aku suka.

5) apa lagi eh? aku rasa ni cerita melayu yang aku ra
sa memang terbaik. maksud aku cerita melayu yang berbentuk hikayat macam ni. harap ada banyak lagi cerita hikayat macam ni di buat dan menjadi lebih bagus. (kenapa tiba-tiba dah termasuk macam harapan penulis ni?)

well, setiap apa yang dibuat oleh manusia takde yang sesempurna buatan MAHA PENCIPTA.. jadi, seBEST satu2 cerita masih ada yang tak puas hati nya.. lets cekitou the unsatisfied version aku.

1) kalau cerita melayu kan, biar semua nya guna bahasa melayu. ini pendapat aku lah, dalam sejarah, bukan ke zaman dahulu, bahasa melayu adalah lingua franca. tapi kalau aku silap tak tahu lah lak kan..

2) apesal khir rahman buat muka bernafsu tu macam EUWWWWWWW GILA? geli weyh tengok. takut pun ada.

3)askar-askar dalam cerita ni semuanya KURUS KURUS BELAKA. termasuklah general cina tu sekali. kalau boleh lah kan, kasilah yang macam gemuk sikit kan.. baru nampak semenggah nak berlawan. bukan ke askar-askar dulu sumenya macam abang2 builder belaka? ke aku salah expectation lagi?

4) kenapa lagu anuar zain tak berapa nak ada? ada kejap je tyme merong nak tinggalkan embok tu je.. aiseyh man, aku ingatkan lagu tu digunakan 100%.. agak teruja lah kan nak dengar olahan lagu tu jadi mcm mana bila diadaptasi ke dalam filem perang2 nih...

5)watak jehan, umi nazira, umie aida tak diolah denga
n sepenuhnya. kalau lagi kembang lagi terbaekk kot.

apa2 pun aku MEMANG SUKA DAN SANGAT BERPUAS HATI. kalau nak suruh tengok lagi sekali yeah, i will if ada orang belanja lah!! hahahahahha...

for those yang macam nak tak nak atau yang memang macam tak minat cerita2 genre macam ni, aku sarankan pergilah jangan teragak2.. gi cinema terus beli tiket tak yah toleh2 kiri kanan dah. masuk je teros duduk dalam panggung tu. serius, gi je tak yah cakap lebih. melainkan ko ni memang seorang yang dipenuhi dengan banyak alasan. then, tak payah nak cakap lebih.

15 comments:

ahsfantasy24 said...

wah..
bestny amal da tgk..
kte msh blum bksmpatan ag, uhu~

amalina wahida said...

rue.. g le tgk.. tak rugi tau.. hehehe

Mohamadazhan hjDesa said...

jgn tgk lama2 badan merong.hehe

amalina wahida said...

azhan-> hahaha.. taklah lama.. hahahaha..

Cik Puan Fia said...

bila bace n3 nie rs berkobar nak g tgk..tgk the making pun dah best..

RuBiE ZaiNuDdin said...

wa..bez ek...ramai gak yg ckp bez..
nk tgk jugak la nnti..huhu..

btw salam perkenalan..;)

jenanese said...

komen untuk bahasa melayu lingua franca...

bahasa melayu sebagai lingua franca, masa zaman melaka kot aku rasa..

merong mahawangsa ni sebelum zaman melaka..

cube selak buku sejarah sket..

pendapat aku kenapa bahasa inggeris digunakan adalah kerana sekarang ni bahasa inggeris adalah lingua franca..jadi lebih ramai audiens akan datang tengok cerita ni.lebih ramai audiens, bermaksud lebih keuntungan..

sama macam cerita 300, gladiator, etc..kenapa dibuat dalam bahasa inggeris? adakah orang-orang spartan memang bercakap dalam bahasa inggeris?

Nana Miyuki said...

Part askar kurus tu yg aku teruja..mngudang genre lucu di situ..hehehe~
so cita dia xdala 100% serius ada kelakarnya part2 size plakon,,mimik muka,,
:)

nice olahan babe :)

amalina wahida said...

cik puan fia~> pergi jgn tak pergi.. =))

rubie zainuddin ~> g lah tgk sementara masih hangat nih.. hehehe
*salam perkenalan kembali...**

jananese~> hmmm.. aku pon terfikir gak mcm yg ko komen nih.. thnks yo..

nana miyuki~>kan? kelakar kan bila tgk askar kurus2 nih.. hahaha.. thanks..
*salam perkenalan..**

chik kidal said...

didi suda tgk merong utk kali ke-2..
hehe..

amalina wahida said...

cik kidal~> ha? yeke?? alaaaaaaaaaaaaaa!!!! nak2 gak...

chik kidal said...

die g tgk time midnite..
best 2..

Kew Haidar said...

aku da tgk 2 kali... mmg xboring.... 2 kali aku pg, xnmpk ada cina lain slain aku... hahaha

amalina wahida said...

kew~>oh.. baguslah. *thumbs up* =))

AMSYAR said...

Sampai masa tibanya waktu
Redup hati kamu/kaum berdua
Bila dua jasad bersatu
Hidup mati jadi bersama

ni baru betol