PENGIKUT

Friday

JANGAN MARAH I OK....

assalamualaikum! tak jawab dosa masing2 kan? wah2.. memang dosa masing2 tapi kene lah saling ingat mengingati.. ye tak? =))

nak tahu tak. nak tahu tak? err.. tak nak tahu ke?? ada aku kesah kau tak nak tahu? aku tetap suka suki bagitahu kan? lalalalalalala~~

sebenarnya kan nak heboh benda lain malam tadi lah sepatutnya entry heboh tu di publish tapi sekerat jalan lah pulak. sekerat jalan dan terus nak post benda lain di kala ini. ecewah.. di kala ini tuh.. T__T

alkisah, post semalam yang terbantut adalah disebabkan aku terlibat dgn satu conversation. it is about mcm perkauman. weyh. bukan perkauman india, cina, melayu. eh. i am not racist. seriously.. PERCAYALAH!! ceh. tiba2 caps lock ni apehal?


see!! bukti.aku ada adek beradek kaum cina tau. sekarang
percaya cepat aku memang tak racist.
(sila abaikan kegemukan yang melanda =__=)

kat mana kita tadi? ha, perkauman yang lebih kepada semangat kenegerian. contohnya, orang kelantan nak kawan dengan sek2 mu je. orang kedah nak kawan dengan depa jah. ORANG SELANGOR, KAWAN DENGAN SEMUA ORANG. (ha,yang ni obvious semangat kenegerian nih T__T) ha, macam tu lah lebih kurang. terjadinya conversation ni sebab dengan berani matinya i told to one particular guy

me : "actually, i dont like kelantanese very much. diorang punya semangat assabiah terlalu obvious. bila berborak sesama diorang suka cakap bahasa mereka sendiri. walhal, masa mereka berborak tu ada macam2 etnik yang terlibat mendengar apa yang diorang cakap. kalau nak berborak bahasa sendiri tak nak sesapa tahu, pergi balik kampung atau borak dalam bilik jangan bagi semua orang dengar kalau tak nak orang lain tahu. lagi, bila dah pergi negeri orang lain, perlu berkomunikasi dengan etnik lain, boleh guna bahasa melayu dengan betul tak? ni, ada loghat2 kelantan.. daaa!! kenapa orang lain boleh je nak cakap bahasa melayu dengan betul tanpa ada loghat negeri masing2, kenapa orang pantai timur tak boleh? "

berani mati tak bila aku cakap macam tu dekat particular guy nih? fyi, this guy is kelantanese.. ada mak kisah dia nak ambik hati apa mak cakap kat dia nok? daaa!! talk to my hand. this thing dah lama sangat dalam kepala aku nih, sampai aku dah jadikan bende nih personal thing. ape ni perempuan ni emosi gila lah kan sampai jadikan benda ni hal personal. again! who cares??!! ada banyak lagi benda yang melibatkan perkara yang sewaktu dengannya yang dah lama bermain dalam otak aku. tunggu masa nak burst out lagi. tak boleh berani mati berturut2 nanti mati terus. HAHAHAHAHAH.

pemikiran macam ni terjadi mungkin disebabkan surrounding aku. membesar dengan menghadapi certain people yang memalukan etnik sendiri dengan melakukan sikapsikap seperti yang kita semua sedang borakkan nih. (kita semua? HAHAHAHA!!)

eh. tapi, i'm not humiliated atau sengaja nak bertype seperti ini. ini hanya tanggapan yang bermain dalam minda aku, mungkin aku seorang sahaja yang ada fikiran macam nih. seperti yang kita semua percaya, TUHAN tidak menciptakan sesuatu tu dengan sia2. jadi, semua makhluk adalah berguna kepada masing2... hehehehhe.. (pandai ye kau backup diri sendiri) my darling frens (xpecially pantai timur) janganlah terasa hati. kau orang baik sangat. sebahagian yang aku nampak je, bukan kau orang.. betul serius! =D

ada sesiapa yang boleh buang pemikiran aku yang boleh dikatakan dah prejudis nih? u know what, prejudis ni tak bagus tau. seroiusly, tahu apa maksud prejudis yang sebenar? prejudis ni adalah satu perasaan atau tanggapan tak elok terhadap sesuatu etnik yang lain.. (ni adalah definisi menjurus kepada subjek etnik)

menyedari bahawa ini adalah tidak bagus, adalah manjadi faktor utama mengapa aku berani mati tanya macam kat atas tu pada lelaki itu. walaupun banyak jawapan yang diberi oleh lelaki itu tetapi, here we go! i am still me. amalina is the worst person yang macam lah nak dengar apa jawapan orang lain bagi kalau jawapan tu tak memuaskan hati dia kan? so that, this prejudice minded still in me. mungkin i have to ask my lovely hakeem =)) (kenapa ntah suka senyum gatal bila teringat nama hakeem) dalam banyak2 orang dia sahaja yang boleh bagi jawapan yang akhirnya akan buat aku macam "zzzzzzzzzZZZZZZZZZzzzzzzz". HAHAHAHAHA! BUKAN TIDUR LAH. tapi ianya bermaksud aku speechless dan puas hati. lepastu aku takkan tanya dah sebab aku dah puas hati. NAMPAK TAK SENANG GILA NAK LAYAN PERANGAI AKU NIH? T__T









**nak tahu tak sayang, saya rasa ini lah sebab kenapa TUHAN pertemukan kita berdua.. =__= u can handle me very well..(malu dowh type macam nih.)

No comments: